NOS Nieuws

Wiebes: ontwerp-klimaatakkoord is nog maar eerste stap

Minister Wiebes zegt dat het klimaatakkoord dat vanmiddag wordt gepresenteerd, nog niet definitief is. "Het is een eerste belangrijke stap", zei hij voor aanvang van de ministerraad:

Minister Wiebes: het is niet zo dat we iets in beton hakken

Het akkoord dat voorzitter Nijpels van het landelijk Klimaatberaad naar buiten brengt, is een ontwerp-akkoord, benadrukt de minister. Het wordt eerst nog doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau en pas daarna besluit het kabinet welke voorstellen het overneemt.

Daar gaan nog maanden overheen. Politiek verslaggever Marleen de Rooy denkt dat het kabinetsbesluit er in elk geval niet voor de Provinciale Statenverkiezingen, in maart, zal zijn. Zij wijst erop dat het akkoord eigenlijk een advies aan de regering is.

Wiebes legt uit dat het kabinet onder meer zal kijken naar de inkomenseffecten van de maatregelen. "Als mensen voor grote kosten of investeringen komen te staan, dan hebben we een probleem. Iedereen moet mee kunnen doen." Anders begint het volgens hem niet eens.

De minister noemt het tussenakkoord dat er nu ligt een eerste stap op weg naar 2030. Dan moet de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990.

"Tussen nu en 2030 moet er heel veel gebeuren", zegt hij. En in tussentijd kan er altijd nog worden bijgestuurd, het is volgens hem niet in beton gegoten. "Als iets niet werkt, dan gaan we het herstellen. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl