AFP
NOS Nieuws

'Djibouti pakt vermoedelijke brein achter aanslag Charlie Hebdo op'

In het Oost-Afrikaanse Djibouti hebben de autoriteiten de Franse jihadist Peter Chérif opgepakt, melden verschillende Franse media. De Fransen vermoeden dat de 36-jarige Chérif het brein is achter de aanslag op het blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015 waarbij 12 mensen werden gedood.

Chérif is een van de meest gezochte jihadisten ter wereld en staat ook wel bekend onder het pseudoniem Abu Hamza. In 2011 ontsnapte hij uit een gevangenis in Frankrijk en vluchtte naar Jemen. Hij had innige banden met de broers Kouachi, die verantwoordelijk zijn voor de moorden op de redactie van het satirische weekblad. De twee broers, die voor de aanslag bij Chérif in Jemen op bezoek zouden zijn geweest, werden twee dagen na hun daad door de Franse politie doodgeschoten.

Peter Chérif heeft jarenlang gevochten voor al-Qaida. De terroristische groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebdo opgeëist.

Lang voortvluchtig

Ook denken de Franse inlichtingendiensten dat Chérif contacten had met Amedy Coulibaly, de man die twee dagen na de aanslag op Charlie Hebdo vier gijzelaars doodde in de koosjere supermarkt Hyper Cacher. Ook Coulibaly werd door de Franse veiligheidsdiensten gedood.

De nu opgepakte Chérif zat volgens de Franse krant Le Figaro sinds 2011 in Jemen waar hij zich aansloot bij al-Qaida. Hij is volgens FranceInfo na zijn arrestatie overgebracht naar een gevangenis in Djibouti.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl