NOS NieuwsAangepast

Wat weten we over de daders?

Wat weten we over de daders?

Ze houden Frankrijk sinds gisterochtend 11.30 uur in hun greep: Chérif en Saïd Kouachi. De broers zijn zeer waarschijnlijk de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Over de 32-jarige Chérif is vrij veel bekend, over zijn twee jaar oudere broer veel minder.

Chérif Kouachi woont al zijn hele leven in Parijs, maar raakt rond 2008 definitief op het verkeerde pad. Hij wordt dan leerling van de zelfbenoemde emir Farid Benyettou, een ronselaar en prediker. Die wil dat Kouachi in Irak gaat vechten met al-Qaida. Chérif wordt gepakt en belandt in de gevangenis.

In 2010 komt hij vrij, maar daarna wordt hij opnieuw opgepakt. Chérif zou de dader van een aanslag in Parijs in 1995 hebben geholpen te ontsnappen. Opnieuw draait hij de bak in. Wat Chérif de laatste tijd deed, is onduidelijk.

Vandaag doken ook beelden op van een jonge Chérif Kouachi, uit 2005. Daarin is hij dansend en rappend te zien.

Beelden van Chérif Kouachi uit 2005

Over Saïd Kouachi is veel minder bekend. Hij is twee jaar ouder dan zijn broer en groeide net als Chérif op in Parijs en Rennes. Anders dan zijn broer is Saïd nauwelijks in aanraking gekomen met politie en justitie. Hij zou ook geen jihadplannen hebben gehad.

Saïd is wel degene die in de eerste vluchtauto zijn identiteitskaart liet liggen. Daardoor kwamen de autoriteiten hem en zijn broer versneld op het spoor.

Hamid Mourad

Een derde verdachte is de 18-jarige Hamid Mourad. Hij is een zwager van de broers en zou hen hebben geholpen met de voorbereidingen. Mourad meldde zich vannacht bij de politie in Charleville-Mézière, aan de Frans-Belgische grens. Daar gaat hij naar school.

Tegen Mourad is geen aanklacht geformuleerd. Verscheidene medeleerlingen zeggen dat hij tijdens de aanslag gewoon in de klas zat en proberen de Fransen via Twitter van zijn onschuld te overtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl