'Japan stapt uit Internationale Walvisvaartcommissie'
Japan wil weer commercieel op walvissen jagen en stapt daarom uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Dat meldt de Japanse nieuwsorganisatie Kyodo op basis van anonieme overheidsbronnen. Voor het einde van dit jaar zal het land de IWC mogelijk al op de hoogte stellen van het besluit.
Als IWC-lid is Japan gebonden aan het zogenoemde moratorium op de walvisjacht, dat geldt sinds 1986. Maar het land ageert al langer tegen dat volledige verbod. Volgens Japan zijn voldoende walvispopulaties door het moratorium in de afgelopen decennia hersteld, waardoor duurzame vangst weer mogelijk is. In Japan wordt walvisvlees beschouwd als een delicatesse.
De Nieuw-Zeelandse tak van milieuorganisatie Greenpeace reageerde vandaag meteen al op een mogelijk vertrek van Japan uit de IWC. "Dit is een grote fout die niet strookt met de rest van de wereld", vond directeur Sam Annesley.
Hij noemde Nederland als voorbeeld van een land dat uit de IWC stapte, maar later toch weer terugkeerde. Tot de jaren 60 jaagden Nederlandse walvisvaarders commercieel op walvissen en toen de IWC na de oprichting in 1946 de eerste vangstquota aan de leden ging opleggen, stapte Nederland kortstondig boos uit de IWC.
Tegenover The Guardian benadrukt een woordvoerder van de Japanse visserijsector dat er nog geen besluit is genomen over een vertrek uit de IWC. Hij erkent wel dat Japan zo snel mogelijk de commerciële walvisvaart wil hervatten.
Drie maanden geleden verkondigde het land dat ook al op een conferentie van de IWC in Brazilië. Het land ergerde daarmee landen die fel tegenstander zijn van walvisvangst in welke vorm dan ook, zoals Australië en Nieuw-Zeeland.
De afgelopen jaren botsten de landen daardoor al vaker opzichtig. Want hoewel Japan zich formeel aan het moratorium houdt, is het nooit gestopt met het vangen van walvissen voor 'wetenschappelijk onderzoek'.
Wetenschappers, milieuorganisaties en landen die tegen walvisvangst zijn, geloven dat Japan onder het mom van onderzoek aan commerciële vangst doet.
Walvisnaties Noorwegen en IJsland
Japan is niet het enige land dat op gespannen voet leeft met de internationale gemeenschap als het gaat om de walvisvaart. Noorwegen en IJsland negeren zelfs openlijk het wereldwijde verbod op commerciële walvisvaart.
Noorwegen verhoogde in maart nog de vangstquota met 28 procent naar bijna 1300 walvissen. IJsland besloot dit jaar na een pauze van twee jaar weer te gaan jagen op vinvissen, een walvissoort die aangemerkt staat als bedreigd door natuurorganisatie IUCN en het Wereld Natuur Fonds.