Een teamleider van het Designcollege vangt leerlingen op bij de ingang van de school
NOS NieuwsAangepast

Leerlingen herdenken 16-jarige Humeyra: 'We gaan haar missen'

Leraren, leerlingen en hun ouders zijn vanmorgen bij elkaar gekomen op het Designcollege in Rotterdam naar aanleiding van de dood van de 16-jarige leerlinge Humeyra. Het meisje werd gisteren doodgeschoten in de fietsenstalling van de school.

De leerlingen herdachten het meisje en konden praten over de gebeurtenissen van gisteren. Meerdere leerlingen brachten een witte bloem mee.

Burgemeester Aboutaleb was ook bij de bijeenkomst aanwezig:

Aboutaleb aanwezig bij herdenking op Rotterdamse school

Bij de school is veel politie aanwezig, zei verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze staan voor de deur maar ook aan het begin van de straat." Volgens een bericht op de site van de school is dat een bewuste keuze. "We willen graag dat iedereen zich veilig voelt", staat in een verklaring.

Pauw sprak vanmorgen kort met de schooldirecteur. "Hij was ontzettend aangedaan en ontzettend verdrietig. En een docente die ik sprak zei dat ze nog steeds in shock verkeert."

Na afloop van de bijeenkomst sprak Pauw de moeder van een leerling. "Het was heel emotioneel. Een brok in de keel bij iedereen", zei ze. "Allemaal heel verdrietige kinderen, het is heel moeilijk."

Een leerlinge zei dat het niet goed met haar gaat. "Ik was zo verbaasd gisteren. Ik kwam weer naar binnen en toen was ze al dood. Het was zo vreselijk."

Woede en verdriet

Burgemeester Aboutaleb heeft een half uur gesproken met leerlingen uit de klas van Humeyra. "De sfeer was er eentje van woede en verdriet. En van veel onbegrip", zegt hij. 'Voor zover ze nu al iets kunnen zeggen is het vooral "waanzin". En "waarom". Dat is denk ik de centrale vraag die de kinderen emotioneel veel bezighoudt."

De school heeft in een speciale kamer een herdenkingsboom neergezet. Ook daar is de burgemeester even geweest. "Je kunt je eigen gevoelens op een stukje papier schrijven en dat aan die boom hangen. Ook ligt er een condoleanceregister. Fabelachtig, waardering voor de school."

Een leerling vertelt dat hij ook wat heeft geschreven. "Voor de familie, zodat ze voelen dat ze niet alleen zijn. We hebben allemaal wat opgeschreven en dan kunnen we dat boek aan hen geven."

"Ik heb opgeschreven dat we van haar houden", zegt een leerlinge. "Dat ze een prachtig meisje was. En dat we haar gaan missen."

Sommige leerlingen brachten vanmorgen een witte bloem mee naar de school

De 31-jarige Bekir E., die gisteren kort na het schietincident is aangehouden als verdachte, zou een relatie hebben gehad met het meisje. Medeleerlingen zeggen dat er in die relatie veel problemen speelden. Toen Humeyra er een punt achter zette, bleef E. haar lastigvallen.

Volgens ooggetuigen zijn er gisteren acht schoten afgevuurd. Bronnen zeggen dat zeker vier keer van dichtbij op het meisje is geschoten. Ze stierf ter plekke na een vergeefse reanimatie.

Bekir E. is een bekende van de politie. Sinds deze zomer staat hij onder toezicht van de reclassering, bevestigt het Openbaar Ministerie. Bronnen melden aan de NOS dat hij meerdere keren is veroordeeld. In zeker één geval ging het om een geweldsmisdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl