Islamitische opleiding kan erkenning kwijtraken door uitspraken rector
Minister Van Engelshoven van Onderwijs stelt een onderzoek in naar de uitspraken van Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam (IUR). "Verschrikkelijke uitspraken", zegt Van Engelshoven.
Akgündüz ageerde op de Turkse televisie tegen wat hij noemt een "Europese islam" waar tot zijn ongenoegen ruimte is voor homo's en vrouwelijke imams. Ook deed hij uitspraken over de doodstraf die tegenstanders van president Erdogan zouden verdienen. Hij zei: "Iemand die tegen de Turkse staat is mag je volgens de Koran afslachten."
De minister heeft, toen zij van de uitspraken hoorde, meteen een commissie Weerbaarheid en maatschappelijke uitspraken ingesteld. "Die gaat kijken welke uitspraken zijn gedaan en hoe we die moeten duiden. De uiterste consequentie is dat we de accreditatie van de instelling intrekken."
In een verklaring zegt de onderwijsinstelling dat Akgündüz als theoloog uitlegde dat de koran staatsgrepen verwerpt "en daarop zelfs de doodstraf stelt". Hij nam geen standpunt in over de huidige politieke of juridische situatie in Turkije, aldus de verklaring. "Of de verdachten schuldig zijn aan het plegen van een staatsgreep is aan de rechter, die dit dient vast te stellen in het kader van een behoorlijk proces", staat er verder.
De uitspraken werden in Nederland bekend door hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Kanttekening, een vervolg op de aan de geestelijke Gülen gerelateerde krant Zaman. "Deze man zaait al een paar jaar haat en roept moslims op tot geweld in Nederland. Ben benieuwd wat de politiek en het Openbaar Ministerie hiervan vinden", zei hij op Twitter.
Vaker in opspraak
Rector Akgündüz is vaker in opspraak gekomen door extreme uitspraken. Minister Bussemaker, de voorganger van Van Engelshoven, had het al regelmatig met hem aan de stok.
Bussemaker riep in 2015 mensen op aangifte tegen hem te doen vanwege hatelijke uitspraken over Koerden, Joden en homoseksuelen. Zij vond dat iemand die zich zo uitlaat niet thuishoort in het Nederlandse onderwijs, maar zij kon er niet tegen optreden.
Daarom kwam zij in 2016 met een wet waarin staat dat onderwijsinstellingen die niet echt een universiteit of hogeschool zijn, zichzelf ook niet meer zo mogen noemen.
De wet trad eind 2017 in werking. De Islamitische Universiteit Rotterdam moest daardoor de nieuwe naam Islamic University of Applied Sciences aannemen.