Islamitische Universiteit Rotterdam
NOS Nieuws

Einde aan nep-universiteiten en -hogescholen

Onderwijsinstellingen die niet echt een universiteit of hogeschool zijn, mogen zichzelf ook niet meer zo noemen. Dat staat in een nieuwe wet van minister Bussemaker van Onderwijs. Die krijgt zeer waarschijnlijk ruime steun van de Tweede Kamer, bleek tijdens een debat.

Studenten mogen niet meer misleid worden en eindigen met een minder waardevol diploma dan ze dachten, vindt de Kamer. En ook werkgevers in binnen- en buitenland moeten zekerheid hebben over de waarde van Nederlandse diploma's.

Kleuteruniversiteit

De christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie willen dat de wet niet gaat gelden voor de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en de Vrije Hogeschool in Driebergen, ook al zijn dat geen echte hogescholen. Maar daar voelt Bussemaker niets voor. "Zij zouden ook een voorbeeld kunnen nemen aan de Johan Cruyff University. Die heeft de naam van de hbo-opleidingen al veranderd in Johan Cruyff Academy omdat deze wet er aan komt."

De Volksuniversiteit en de Kleuteruniversiteit mogen wel hun naam houden, omdat die volgens Bussemaker duidelijk geen echte universiteit zijn. Maar dat vinden de christelijke partijen niet eerlijk. Bussemaker heeft hen toegezegd te gaan nadenken of ze de uitzonderingen toch gaat schrappen.

Verantwoordelijkheidsbesef

In de wet is verder opgenomen dat universiteiten en hogescholen hun studenten een "maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef" bij moeten brengen. Het uitschelden en discrimineren van andersdenkenden hoort daar niet bij. Houden onderwijsinstellingen zich daar niet aan, dan kunnen ze makkelijker door de minister gesloten worden.

Aanleiding van deze maatregel is de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam Ahmet Akgündüz. Die doet regelmatig hatelijke uitspraken over Koerden, homoseksuelen en andere mensen die hij veroordeelt.

"Ik heb nu onvoldoende mogelijkheden om hiertegen op te treden", zegt Bussemaker. De minister maakte bekend dat de Islamitische Universiteit juist vandaag zijn medewerking heeft ingetrokken aan een onderzoek van de NVAO, het instituut dat onderzoek doet naar de kwaliteit van opleidingen.

Bussemaker kan daar nu niets tegen doen. "Daarom ben ik blij dat we deze wet vandaag behandelen, zegt zij." Zodra de wet in werking treedt kan zij de Islamitische Universiteit in het uiterste geval sluiten. Na de Tweede Kamer moet de Eerste Kamer nog over de wet oordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl