De oud-advocaat van president Trump benadrukt nogmaals dat hij niet op eigen houtje handelde, toen hij zwijggeld betaalde aan vrouwen die beweerden dat ze een relatie met Trump hebben gehad. "Ik weiger de schurk te zijn in dit verhaal", zei hij tegen de zender ABC.

Het is het eerste interview met de in ongenade gevallen Cohen sinds zijn veroordeling afgelopen woensdag. Cohen kreeg drie jaar cel omdat hij de regels voor campagnefinanciering heeft overtreden met de betalingen aan de vrouwen. 6 maart moet hij zich melden bij de gevangenis.

Kort na de veroordeling speculeerde Trump, zonder enig bewijs te leveren, dat Cohen het op een akkoordje had gegooid met de aanklagers. "Ik hoor dat zijn schoonvader rijk is. Het onderzoek richtte zich eerst op hem, dus wat deed hij: hij sloot een akkoord om zijn schoonvader buiten schot te houden."

"Misschien sloot hij een deal om zijn vrouw buiten schot te houden", vervolgde de president. "Misschien zit ik fout, maar je kunt het checken."

Verantwoordelijkheid nemen

Deze aantijgingen waren voor Cohen de reden de media te zoeken. "Ik heb de verantwoordelijkheid genomen voor mijn acties. En in plaats van dat hij dat ook doet, valt hij mijn familie aan", zei een zichtbaar vermoeide Cohen.

Cohen zegt dat hij tien jaar voor de president gelogen heeft, maar daar nu klaar mee is. "Ik was trouw aan iemand die geen trouw verdient."

De bewering van Trump dat Cohen op eigen initiatief de vrouwen afkocht, noemt Cohen belachelijk. "In de organisatie van Trump gebeurde niets zonder dat hij erbij betrokken was", stelt Cohen. Volgens hem werd Trump nerveus van de aantijgingen doordat hij onder vuur lag vanwege de pussy-video, een filmpje waarin hij zich uiterst denigrerend uitlaat over vrouwen. "Hij was erg bang dat dit de verkiezingen zou beïnvloeden."

De man die nu in het Oval Office zit, is niet de Donald Trump die ik me herinner van vroeger.

Michael Cohen over Trump

Cohen geeft toe dat hij wist dat hij de wet overtrad. "Ik had een blind vertrouwen in hem", zegt hij over Trump. "Ik aanbad hem. Nu ben ik kwaad op mezelf. Ik heb het niet goed gedaan."

"De man die nu in het Oval Office zit, is niet de Donald Trump die ik me herinner van vroeger", vulde hij aan. "Ik denk dat de druk veel groter is dan hij had gedacht. Bij zijn bedrijf kon hij bevelen blaffen en dan deed iedereen wat hij wilde. Nu heeft hij te maken met een systeem dat hij niet begrijpt."

Fouten herstellen

Gevraagd of het publiek hem nu wel moet geloven, na jaren van leugens, antwoordt Cohen dat hij ook alles heeft opgebiecht tegen de speciaal aanklager, die bewijs heeft dat zijn verklaringen ondersteunt. "De rest van mijn leven zal ik proberen mijn fouten te herstellen."

"Hij kent de waarheid, ik ken de waarheid, veel mensen kennen de waarheid", zegt hij over zijn oud-werkgever. "Mensen in de VS en wereldwijd geloven hem niet. Die man spreekt nooit de waarheid. Het zou droevig zijn als ik de zwarte piet krijg toegespeeld voor zijn snode daden."

STER reclame