Michael Cohen arriveert met zijn vrouw en dochter bij het hof in New York AFP

Michael Cohen, de voormalig advocaat en zaakwaarnemer van president Trump, is door het federaal hof in New York veroordeeld tot drie jaar cel.

Cohen bekende in augustus dat hij tijdens de presidentscampagne zwijggeld heeft betaald aan twee vrouwen die zeiden dat ze een relatie met Trump hadden gehad. Daarmee overtrad hij de regels voor campagnefinanciering.

Cohen hoeft pas op 6 maart de gevangenis in. Hij mocht de rechtbank dus nog als vrij man verlaten:

Cohen verlaat de rechtbank

De opdracht om de twee vrouwen, pornoster Stormy Daniels en ex-Playboymodel Karen McDougal, af te kopen, zou hij rechtstreeks van Trump hebben gekregen.

Ook bekende hij dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bankfraude en belastingontduiking en dat hij onder ede heeft gelogen. Dat deed hij toen hij door leden van het Congres werd gehoord in het onderzoek naar de rol van Rusland bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Meewerken

Hij verklaarde toen dat hij bereid was om mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmenging. Hij is degene die alles weet over de handel en wandel van de president.

Het is niet duidelijk tot hoeveel strafvermindering deze samenwerking heeft geleid.

Volgens correspondent Arjen van der Horst is het onwaarschijnlijk dat de zaak gevolgen krijgt voor president Trump, in wiens opdracht Cohen zegt te hebben gehandeld. In richtlijnen van het ministerie van Justitie staat dat een zittend president niet kan worden vervolgd.

Voor het hof zei Cohen vandaag dat zijn "blinde loyaliteit" aan Trump hem ertoe bracht "de weg van de duisternis te kiezen in plaats van de weg van het licht". Trump noemde hem onlangs in een tweet "zwak". Daarover zei Cohen dat dat klopt, maar om een totaal andere reden dan Trump bedoelde. "Het was omdat ik het keer op keer als mijn plicht beschouwde om zijn vuile zaakjes te bedekken."

STER reclame