AFP

De Amerikaanse senaat heeft president Trump een tik op de vingers gegeven voor zijn beleid ten aanzien van Saudi-Arabië en Jemen. De senaat wil dat er geen Amerikaanse militaire hulp meer gaat naar de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen.

Daarnaast geeft de senaat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de schuld van de moord op de journalist Jamal Khashoggi, begin oktober in het Saudische consulaat in Istanbul.

Trumps Republikeinse partijgenoten hebben in de senaat een krappe meerderheid en de Trump-regering heeft beide resoluties met klem ontraden. Toch werd de Jemen-resolutie met 56 tegen 41 stemmen aangenomen, de Khashoggi-resolutie zelfs unaniem.

Schade in de stad Hodeidah in 2016 na een bombardement AFP

De VS steunt de door Saudi-Arabië geleide coalitie in de al jaren durende oorlog in Jemen. Tot voor kort gebeurde dat onder meer door Saudische gevechtsvliegtuigen in de lucht bij te tanken. Bij aanvallen door Saudische gevechtsvliegtuigen zouden ook duizenden burgers zijn gedood.

Volgens de VN hebben door de oorlog 20 miljoen mensen moeite om aan voldoende eten te komen, volgens Unicef sterft elke tien minuten een Jemenitisch kind door ondervoeding of aan een gemakkelijk te bestrijden ziekte.

De onafhankelijke senator Bernie Sanders zei dat de senaat met de resolutie een signaal heeft gegeven aan "de wereld dat de VS niet langer medeverantwoordelijk is voor de ergste humanitaire crisis op aarde".

Kroonprins Mohammed bin Salman en zijn vader koning Salman AFP

Trump sprak vorige maand het bericht tegen dat de inlichtingendienst CIA had geconcludeerd dat kroonprins Mohammed persoonlijk opdracht had gegeven voor de moord op Khashoggi.

Toch raakte ook een vooraanstaande groep senatoren er door een CIA-briefing van overtuigd dat kroonprins Mohammed de opdrachtgever is. Een van die senatoren was de Republikein Lindsey Graham. Vannacht zei hij dat de relatie met Saudi-Arabië zo verziekt is dat er dingen moeten veranderen.

Veto

De resoluties worden na de jaarwisseling vermoedelijk ook in het Huis van Afgevaardigden in stemming gebracht. De Democraten krijgen daar dan een meerderheid van de zetels in handen. Trump heeft gedreigd dat hij gebruik zal maken van zijn vetorecht.

STER reclame