Het lichaam van Chekatt ligt op de plek waar hij is doodgeschoten AP

Na een klopjacht die de stad twee dagen in zijn greep hield, haalt Straatsburg opgelucht adem. De man die gezocht werd na een aanslag op een kerstmarkt in de stad is doodgeschoten, en de inwoners van Straatsburg willen het gewone leven zo snel mogelijk hervatten.

"Ik ben persoonlijk bijzonder opgelucht", reageerde burgemeester Ries van de stad. "Veel mensen in Straatsburg waren ongerust, er hing een zwaard van Damocles boven de stad: een terrorist was onder ons en niemand wist waar hij was."

Nadat hij het vuur had geopend op de kerstmarkt in de stad, vluchtte de dader per taxi naar de wijk Neudorf. De afgelopen dagen hield de politie een klopjacht op de 26-jarige verdachte Cherif Chekatt: honderden agenten kamden de straten uit, helikopters vlogen boven de stad en er waren wegversperringen bij de nabijgelegen grensovergangen met Duitsland.

NOS

Gisteravond zagen drie agenten Chekatt op straat lopen in de wijk. Hij opende het vuur toen ze hem probeerden te arresteren. Agenten schoten hem dood toen ze het vuur beantwoorden. Hij bleek later bewapend met een pistool en een mes.

"Iedereen is dolgelukkig dat de moordenaar eindelijk is doodgeschoten. Nu kan het leven weer doorgaan", zegt een buurtbewoner. "Het normale leven kan weer worden opgepakt", meent ook burgemeester Ries.

Chekatt werd doodgeschoten bij een huis in Neudorf:

'Iedereen is blij'

Eerder was al bekendgemaakt dat de kerstmarkt waar de aanslag plaatsvond, vandaag weer zou opengaan. Een belangrijke symbolische beslissing: Straatsburg ziet zichzelf als kersthoofdstad, Capitale de Noël.

Arrestaties

Bij de woning waar Chekatt werd doodgeschoten is de technische recherche inmiddels begonnen met onderzoek. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Castaner zijn er geen aanwijzingen dat hij handlangers had, wel zijn zijn ouders, twee broers en een bekende opgepakt voor onderzoek.

De in Straatsburg geboren Chekatt stond bekend als geradicaliseerd, maar er waren geen aanwijzingen dat hij zou toeslaan. Hij had een lang strafblad vol kleine vergrijpen: sinds zijn dertiende was hij 26 keer veroordeeld, in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Uiteindelijk zal het goede het laatste woord hebben.

Aartsbisschop Ravel over de aanslag

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven: een Fransman, een toerist uit Thailand en een man die als vluchteling uit Afghanistan in Frankrijk terecht was gekomen. Drie anderen liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis, een van hen is hersendood.

Nog voordat Chekatt gisteravond werd doodgeschoten waren honderden mensen bijeengekomen in de kathedraal van de stad om de doden te herdenken. "De gebeurtenissen van afgelopen dinsdag doen niets af aan de boodschap van Kerstmis - ze bevestigen die juist", meende aartsbisschop Ravel van de stad. "Kwaad en goed zijn er allebei, maar uiteindelijk zal het goede het laatste woord hebben."

STER reclame