Reuters
NOS NieuwsAangepast

Klopjacht op dader Straatsburg, man was bekend bij politie en justitie

In en rond Straatsburg wordt met man en macht gezocht naar de dader van de aanslag van gisteravond. Minister Castaner van Binnenlandse Zaken zegt dat honderden agenten en leden van speciale eenheden jacht maken op de dader. Daarbij worden ook helikopters ingezet. Volgens het ministerie kan de verdachte naar het buitenland gevlucht zijn, mogelijk naar Duitsland.

De gezochte man opende rond 20.00 uur het vuur in de binnenstad van Straatsburg. Daar is een grote kerstmarkt. Twee mensen kwamen door de schoten om het leven. Er werd even melding gemaakt van drie en vier dodelijke slachtoffers, maar dat bleek niet te kloppen. Volgens de Franse openbaar aanklager zijn er twee doden, en één persoon is hersendood. Verder zijn twaalf mensen gewond geraakt, van wie er zes in levensgevaar verkeren.

De politie gaat uit van terrorisme. Op een persconferentie zei Castaner dat de dader, die bewapend was met een handvuurwapen en een mes, op de vlucht twee keer in een schotenwisseling met de politie is beland. Dat was voor 21.00 uur, dus relatief kort na de aanslag. Hij werd bij de schotenwisseling in zijn arm geraakt. Daarna overviel hij een taxi, waarmee hij zich uit de voeten maakte. Volgens ooggetuigen riep de man bij de aanslag "Allahoe akbar".

Paniek na schoten in Straatsburg

Franse politiebronnen bevestigen dat de aanslagpleger Cherif Chekatt heet, uit Straatsburg komt en 29 jaar is. De dader is een bekende van politie en justitie en staat bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd en gewelddadig. Ook maakte de aanklager bekend dat Chekatt in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland in totaal 27 veroordelingen op zijn naam heeft staan.

Twee jaar geleden werd hij in Duitsland veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden voor het plegen van overvallen in 2012 en 2016. Vorig jaar werd de man aan Frankrijk uitgeleverd. In 2008 en in 2013 was hij in Frankrijk en Zwitserland al tot gevangenisstraffen veroordeeld voor het plegen van overvallen. Chekatt zou zijn geradicaliseerd in de gevangenis, waar hij medegevangenen probeerde te bekeren.

Franse justitie
Cherif Chekatt

Eerder was al bekend geworden dat de man van de Franse autoriteiten het stempel 'Fiche S' had gekregen. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid. Personen met zo'n stempel worden extra goed in de gaten gehouden. Dat zijn er in heel Frankrijk meer dan 20.000.

De man had gisterochtend aangehouden moeten worden in zijn woning, maar was op dat moment niet thuis. Hij werd verdacht van poging tot moord en beroving. In zijn huis werden een granaat, een geweer en vier messen gevonden. Afgelopen nacht zijn vier mensen aangehouden. Zij waren betrokken bij eerdere strafzaken van de verdachte en worden ondervraagd door de politie.

De ouders en twee broers van de verdachte zijn gearresteerd, meldt Le Figaro op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. Een van de broers heeft ook het stempel Fiche S. Het viertal wordt verhoord door de politie.

Dreigingsniveau

Vanwege de aanslag is het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd naar het hoogste niveau. De komende tijd kunnen mensen extra controles verwachten aan de grenzen en bij evenementen, zoals kerstmarkten.

Het centrum van Straatsburg bleef na de aanslag urenlang afgesloten. Die blokkade duurde tot ongeveer 03.00 uur. Er geldt nog steeds een demonstratieverbod in Straatsburg. In andere delen van het land mogen de 'gele hesjes' wel demonstreren. Ook zijn de controles bij de grensovergang met het Duitse Kehl opgevoerd, met lange wachttijden tot gevolg.

Castaner was meteen na de aanslag naar Straatsburg afgereisd. In Parijs hield president Macron crisisberaad met onder anderen premier Philippe en de minister van Defensie. Macron heeft Straatsburg de solidariteit van het hele land verzekerd.

Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat blijft staan op niveau 4 van de 5. "De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland", schrijft de NCTV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl