Cherif Chekatt Franse justitie

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt is bij een schotenwisseling door de politie doodgeschoten. Dat is gebeurd in de wijk Neudorf in Straatsburg waar hij voor het laatst gezien is toen hij zich er dinsdag na de aanslag met een taxi liet afzetten. Er zijn zeker drie schoten gehoord.

In de wijk was een grote politieactie gaande om de dader te vinden. Ook hing er een politiehelikopter in de lucht en waren er veel sirenes te horen.

Local Focus

Pakhuis

Volgens NOS-correspondent Frank Renout "is de dader gevonden, niet ver van de plek waar hij heeft toegeslagen". De 29-jarige Cherif Chekatt hield zich volgens de Franse televisie verborgen in een pakhuis en was daar gezien door buurtbewoners die de politie daarover tipten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner zei dat een speciale politie-eenheid de verdachte om 21.00 uur op straat zag lopen. "De man voldeed aan het signalement dat van de verdachte was gegeven. Toen de agenten hem wilden aanhouden, draaide de man zich om en begon te schieten. De agenten schoten terug en daarbij is hij gedood."

Frank Renout vanuit Straatsburg: verdachte zat verscholen in een pakhuis

Eerder vandaag was er in Neudorf ook al een grote politieactie, die na twee uur werd stopgezet. Er werd niemand gearresteerd.

Bij de aanslag loste Chekatt schoten in de buurt van een kerstmarkt. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Anderen verwondde hij met een mes. Vandaag werd bekend dat een derde slachtoffer is overleden. Een aantal mensen ligt nog in het ziekenhuis, sommigen zijn er slecht aan toe.

De man is een bekende van politie en justitie en staat bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd en gewelddadig. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland heeft hij in totaal 27 veroordelingen op zijn naam staan.

De kerstmarkt waar de aanslag plaatsvond gaat morgen weer open.

STER reclame