NOS NieuwsAangepast

Regen bemoeilijkt hertenjacht Oostvaardersplassen: niet 20 maar 3 gedood

Staatsbosbeheer is vanochtend begonnen met het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat er per dag zo'n twintig per dag afgeschoten zouden worden, maar aan het einde van de jacht, tegen 16.00 uur, stond de teller op drie.

Een oorzaak is dat de herten door het slechte weer dicht bij elkaar stonden. De jagers schieten dan niet, omdat het risico te groot is dat ze het verkeerde hert raken. Ook willen ze niet dat de herten in de gaten krijgen dat er geschoten wordt als er een auto in de buurt is.

We gingen vandaag mee het gebied in. Let op: deze video kan schokkende beelden bevatten.

Eerste herten afgeschoten in Oostvaardersplassen

De vergunning voor het jagen, is sinds vorige week rond maar het was nog onduidelijk wanneer het afschieten zou beginnen.

Per vandaag zijn er vrijwel elke dag vier gewapende faunabeheerders in het natuurgebied. De provincie wilde dat er dag en nacht kon worden geschoten. De rechter heeft dat beperkt tot maximaal 19 uur per dag, bij voorkeur zo vroeg mogelijk.

Op de eerste dag wordt er geschoten vanaf een vast punt, of vanuit een stilstaande auto. De faunabeheerders rijden naar plekken in het natuurgebied waar de herten vaak zijn. De geweren zijn uitgerust met een geluiddemper.

Eerst kalfjes

Er worden vooral hinden geschoten, omdat er daar het meest van zijn. Als er kalfjes bij zijn, worden die eerst geschoten en dan pas de hinde. Zo wordt voorkomen dat er verweesde kalveren rondlopen.

Per dag wordt besloten wat er met de kadavers moet gebeuren. De opties zijn dat de kadavers blijven liggen, dat ze naar een destructiebedrijf gaan of verzameld worden voor de poelier. Het idee is om de herten te verkopen aan poeliers in de regio. Maar daarvoor moet eerst worden onderzocht of het vlees goed is. Er is ook nog geen contract afgesloten met poeliers.

Het ministerie van Defensie heeft een tijdelijk vliegverbod ingesteld boven de Oostvaardersplassen. Dat verbod duurt tot 18 december en is volgens Omroep Flevoland bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren.

Staatsbosbeheer vertelt wat er gebeurt, en bij het natuurgebied zijn maar weinig demonstranten:

"Als ik mijn huisdier liet inslapen, was ik er ook tot het laatst bij"

Veel sterfte

Staatsbosbeheer streeft er dus naar om twintig herten per dag af te schieten. Omdat de vergunning tot 1 april loopt, hebben de faunabeheerders maar vijftien weken de tijd. Daardoor kunnen er in het beste geval 1500 herten afgeschoten worden, terwijl de provincie heeft besloten dat er 1830 het veld moeten ruimen. Dit is een overgangsjaar. Dat betekent dat Staatsbosbeheer ook volgend jaar verder kan werken aan het verlagen van het aantal dieren.

De provincie vindt dat er te veel dieren in de Oostvaardersplassen leven. Er is niet genoeg voedsel en daardoor is er in de winter veel sterfte. Afgelopen winter stierf zo'n 60 procent van de populatie.

Het was de bedoeling om rond 1 november, vlak na de bronsttijd, te starten met het afschieten. Dat is niet gelukt omdat er meerdere rechtszaken waren aangespannen. De provincie heeft gewacht op twee uitspraken: het bezwaar tegen het besluit om af te schieten en het bezwaar tegen de afschotvergunning. De andere procedures die lopen, hoeft de provincie niet af te wachten. Daar zijn geen juridische belemmeringen meer voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl