Edelherten in de Oostvaardersplassen, december 2017
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Tijdelijk vliegverbod boven Oostvaardersplassen

Boven natuurgebied de Oostvaardersplassen geldt vanaf morgenochtend tot en met 18 december een tijdelijk vliegverbod, meldt Omroep Flevoland. Het verbod is aangevraagd door de politie. "Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten", zegt een woordvoerder. Daarmee wordt komende week begonnen.

Volgens de woordvoerder zijn er zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen "in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad". Het verbod geldt tot een hoogte van 1500 voet, zo'n 500 meter, en is volgens de regionale omroep bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren.

Voedselgebrek

Staatsbosbeheer gaat de komende tijd 1800 herten in de Oostvaardersplassen afschieten. De afgelopen winter stierf bijna 60 procent van de edelherten in de Oostvaardersplassen door voedselgebrek. Dat leidde tot fel protest. In april adviseerde de commissie-Van Geel om het aantal grote grazers fors terug te brengen. De provincie nam het advies over en besloot dat er 490 edelherten mochten overblijven.

Vorige maand wees de bestuursrechter in Lelystad het bezwaar van natuurorganisaties tegen de afschot af. Toch mocht het afschieten nog niet beginnen, omdat eerst de bezwaarprocedure tegen het afgeven van de vergunning moest worden afgewacht. Een paar dagen geleden wees de rechtbank ook het bezwaar af. Dat betekende dat er kan worden begonnen met het afschieten van de dieren.

Advertentie via Ster.nl