Gele hesjes zaterdag in Maastricht
NOS Nieuws

Nederlandse politici dragen gele hesjes warm hart toe

Nederlandse politici zijn vol begrip voor de grieven van de gele hesjes - mits geweldloos - die al weken protesteren tegen uiteenlopende zaken. In verschillende Nederlandse steden demonstreerden gisteren naar schatting zo'n 600 mensen, aanzienlijk minder dan in Brussel, Parijs en Bordeaux.

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat de politiek in Nederland op de bres moet staan voor mensen die het eind van de maand moeilijk kunnen halen, zei hij vanochtend in Buitenhof.

Hij refereerde aan kostbare milieumaatregelen waarover de gele hesjes in Frankrijk hebben gezegd: "Jullie denken aan het eind van de wereld, wij kunnen het eind van de maand niet halen".

Echte zorgen

"Macron heeft niet nagedacht over het feit dat heel veel gewone Fransen die de maand willen halen, met hun auto van het platteland naar de grote stad moeten. Dat zijn echte mensen met echte zorgen over hun echte leven", zei Buma over de gilets jaunes, die drie weken geleden in Frankrijk begonnen met de protesten.

Overigens stemde de CDA-fractie vorige maand tegen een voorstel van GroenLinks om de energiebelasting zodanig aan te passen dat de lagere inkomens gespaard zouden worden, terwijl grootverbruikers - bedrijven - juist extra belast zouden worden.

Naar aanleiding van het gelehesjesprotest in Nederland toonde premier Rutte begrip voor hun zorgen over de gevolgen van migratie en vluchtelingen, over de kosten van klimaatmaatregelen en over hun inkomen. "We hebben allemaal een geel hesje aan, tot op zekere hoogte", zei hij vrijdag in het wekelijkse gesprek met de NOS.

Volgens 50Plus-voorman Henk Krol maken de Franse gilets jaunes duidelijk dat "menig burger zich niet gehoord voelt door de politiek". "In Nederland staan we nog maar op de drempel", twitterde hij.

PVV-leider Geert Wilders vindt de Nederlandse gele hesjes "in zijn algemeenheid een geweldig goed initiatief", zei hij afgelopen week. "We hebben een kabinet dat met één zetel meerderheid dingen afdwingt die voor de hele bevolking gelden."

Lilian Marijnissen (SP) ziet in Nederland een groep mensen die "hun eerlijke deel opeisen", zei ze in EenVandaag. "En dat kan ik me heel erg goed voorstellen. Dit kabinet beloofde dat iedereen erop vooruit zou gaan. Heel veel mensen merken daar gewoon helemaal niks van, maar ondertussen stijgt wel de zorgpremie, de energierekening, de huren. Dat deugt gewoon niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl