Minister-president Rutte in de studio met presentator Arjan Noorlander NOS

De mensen van de beweging van de 'gele hesjes' geven een serieus signaal af, zegt premier Rutte in het programma Gesprek met de minister-president.

Hij begrijpt dat zij zich zorgen maken over migratie en vluchtelingen, over de gevolgen van klimaatmaatregelen en over hun inkomen. "We hebben allemaal een geel hesje aan, tot op zekere hoogte."

De politiek moet zo goed mogelijk antwoord geven op deze vraagstukken, zegt Rutte. En al is het beeld dat de 'gele hesjes' in Nederland geven nog "divers en verscheiden", de signalen maken wat hem betreft onderdeel uit van de maatschappelijke discussie.

Als ik niet in de politiek zat zou ik ook boze brieven aan de krant schrijven.

Minister-president Rutte

"Als ik niet in de politiek zat zou ik ook boze brieven aan de krant schrijven", zegt Rutte. "Vanuit deze rol kan ik net iets meer doen, maar het geld is beperkt, de mogelijkheden zijn beperkt."

Bepaalde klimaatmaatregelen zijn volgens Rutte noodzakelijk om het land leefbaar te houden. "Maar mensen moeten dit wel kunnen blijven volgen. Wat is het perspectief, wat kost het mij, dat willen mensen weten."

Die grote stroom vluchtelingen die bijna onbeheersbaar werd, dat was een ernstig moment.

Minister-president Rutte

Rutte zegt dat het kabinet daarom dertig jaar de tijd neemt om de klimaatmaatregelen in te voeren. "Je moet het slim doen en samen doen. Niet vanaf een berg naar beneden staan praten."

Ook Rutte maakt zich zorgen over het migratieprobleem. Maar hij is wel blij dat de ergste problemen uit 2015 en 2016 door de politiek zijn aangepakt. "Die grote stroom vluchtelingen die bijna onbeheersbaar werd, dat was een ernstig moment. Dan is het de taak van de regering dat onder controle te brengen. Het blijft een lastig punt."

Het overgrote deel zijn fatsoenlijke mensen, er zijn er altijd wel een paar die het verpesten voor de rest.

Minister-president Rutte

Mensen die een afstand voelen tot de politiek, of vinden dat zij te weinig vat hebben op politieke besluiten kunnen wat Rutte betreft beter lid worden van een politieke partij. "Het geldt voor alle partijen in Nederland dat die eigenlijk heel laagdrempelig zijn. Je kunt lid worden van een partij en daar actief worden."

Rutte vindt het onacceptabel dat in Frankrijk demonstranten met gele hesjes grote schade aanrichten. "Het overgrote deel zijn fatsoenlijke mensen, maar er zijn er altijd wel een paar die het verpesten voor de rest."

Hij heeft geen aanwijzingen dat het morgen in Nederland dezelfde kant op gaat. De 'gele hesjes' willen dan opnieuw betogen, de bedoeling is dat dat in elk geval in Den Haag en Rotterdam gebeurt.

U kunt hier de uitzending terugkijken:

Gesprek met de minister-president

STER reclame