ANP

Uber heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een beursgang. Het papierwerk daarvoor is donderdag ingediend bij de autoriteiten, melden meerdere Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Een beursgang wordt al lang verwacht voor de taxidienst: het was een van de voorwaarden voor een miljardeninvestering van een Japanse bank begin dit jaar. Bovendien maakte rivaal Lyft donderdag ook bekend naar de beurs te willen.

Als Uber-aandelen op Wall Street verhandeld gaan worden, zal dat waarschijnlijk een van de grootste beursgangen ooit worden voor een technologiebedrijf: Uber zou mogelijk 120 miljard dollar waard zijn op de beurs.

Problemen

Ondanks de grote waarde op papier, lijdt Uber nog wel fors verlies. Het bedrijf meldde vorige maand dat het ruim 1 miljard dollar had verloren in het derde kwartaal.

Daarnaast kampte Uber recentelijk met een reeks schandalen. Het bedrijf probeerde de autoriteiten om de tuin te leiden en de interne werkcultuur leidde tot seksuele intimidatie. Onder druk van investeerders stapte topman Travis Kalanick op.

Sinds de komst van Dara Khosrowshahi, de nieuwe topman, lijkt het bedrijf in rustiger vaarwater te zijn beland. Wel heeft hij nog last van de erfenis van Kalanick: zo bleek die een enorm datalek te hebben verzwegen. De Nederlandse privacywaakhond heeft het bedrijf daar onlangs een boete voor gegeven.

STER reclame