De gemeente Heerlen, waar Hoensbroek onderdeel van is
NOS Nieuws

Woningcorporatie doet aangifte tegen discriminerende oud-bestuurders

Woningstichting De Voorzorg in Hoensbroek doet alsnog aangifte tegen een oud-directeur en een oud-manager. De twee hebben volgens de woningcorporatie gediscrimineerd bij het toewijzen van woningen in de periode tussen 2013 en 2016.

Bij potentiële huurders werd gekeken naar gegevens als ras, uiterlijk, gezondheid en medicijngebruik, seksuele geaardheid, godsdienst, ex-partners, hobby's en zelfs lichaamsgeur. Dit speelde een rol bij het toekennen van woningen.

Angstcultuur

De kwestie kwam in mei vorig jaar intern aan het licht. Daarop liet de nieuwe directie in overleg met de Autoriteit woningcorporaties een onderzoek instellen, waarvan de resultaten dit jaar bekend werden.

De werkwijze van de oud-bestuurders "tart elk voorstellingsvermogen", zei de directie toen. De Voorzorg spreekt van een "angstcultuur", waarbij de manager Wonen de dienst uitmaakte en bepaalde wie welke woning kreeg.

Zeven meldingen

De Voorzorg heeft ruim 3300 woningen in Heerlen, Hoensbroek en Brunssum. Omdat mensen niet weten waarom zij zijn afgewezen, is het lastig te achterhalen hoeveel gedupeerden er zijn. Een oproep van de woningcorporatie naar negatieve ervaringen leverde zeven meldingen op. Met twee mensen zijn gesprekken gevoerd, zegt een woordvoerder.

Daaruit is geen aangifte of officiële getuigenverklaring voortgevloeid. "Daar hadden ze geen behoefte aan. Ze wilden alleen hun hart luchten."

'Lang geduurd'

De Voorzorg doet nu pas aangifte, omdat de stichting naar eigen zeggen eerst wilde wachten op het onderzoek van het Openbaar Ministerie. Dat onderzoek loopt inmiddels al een tijdje, zegt een woordvoerder van het OM. "En een aangifte kan het onderzoek vergemakkelijken, omdat je toegang hebt tot meer informatie. We betreuren dat het zo lang heeft geduurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl