ANP

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar discriminatie bij het verstrekken van woningen door de Limburgse woningcorporatie De Voorzorg. Volgens justitie zijn er aanwijzingen dat de woningstichting in de periode 2013-2016 discrimineerde op ras bij het toewijzen van woningen.

Forensisch onderzoeksbureau Integis stelde vorige maand vast dat de woningcorporatie uit Hoensbroek bij intakegesprekken met potentiële huurders discrimineerde op zaken als ras, uiterlijk, gezondheid, medicijngebruik, seksuele geaardheid, ex-partners en lichaamsgeur. Het is niet duidelijk om hoeveel gedupeerden het gaat.

Verbeterplan

Na een kritisch rapport van waakhond Autoriteit woningcorporaties nam een interim-bestuurder vorig jaar mei al enkele maatregelen. Zo werd een verbeterplan opgesteld en werden oud-woningzoekenden die zich benadeeld voelden gevraagd zich te melden.

Tot nu toe hebben zich zes mensen bij de woningcorporatie gemeld die zeggen dat hun een woning is geweigerd. Vier van hen wilden dat alleen maar melden, twee anderen hebben daarover een gesprek gehad met de huidige directie, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Het huidige bestuur reageerde geschokt op de uitkomsten van het Integis-onderzoek en nam afstand van de praktijken. Na juridisch advies informeerde De Voorzorg het OM zelf over de misstanden.

De toenmalig directeur, die zich in 2017 ziek meldde, werkte niet mee aan het Integis-onderzoek en ontkent dat er werd gediscrimineerd.

STER reclame