Kramer stellig in discussie sportverkiezing: 'Hou ermee op'

Als het aan Sven Kramer ligt worden de verkiezingen van Sportman en Sportvrouw van het Jaar afgeschaft. De Fries reageert op de kritiek die is ontstaan nadat de nominaties voor de verkiezing van dit jaar bekend werden gemaakt. Onder de zeven genomineerden bevinden zich drie schaatsers: Kjeld Nuis, Jorien ter Mors (beiden langebaan) en Suzanne Schulting (shorttrack).

Maandag in het Sportforum in Langs de Lijn en Omstreken werd in de discussie over de nominaties het schaatsen omschreven als een "C-sport en mondiaal een D-sport".

Ook darter Michael van Gerwen bekritiseerde de keuzes van de jury door zich af te vragen waarom Max Verstappen niet tot de kanshebbers behoort.

Kramer vindt dat het vergelijken van sporten bijna niet te doen is. "Je kunt je afvragen, en dat heb ik al vaker gedaan, of de opzet van het Sportgala niet anders moet of zelfs helemaal niet", stelt de regerend olympisch kampioen op de 5.000 meter.

Hoogst haalbaar

"Als sporter is olympisch goud het hoogst haalbare, dan hoef ik geen Sportman van het Jaar meer te worden. Dus denk ik: jongens, wat maakt het uit? Ik ben toch olympisch kampioen."

"Dus dan vraag ik me af: wat doet de Sporter van het Jaar er nog toe? Als je het aan mij vraagt, zeg ik: hou ermee op."

Acceptatie is ook een kunst en waardering moet je aan anderen overlaten.

Bettine Vriesekoop

Niet veel later werd er gereageerd op de uitspraken van Kramer. Niemand minder dan Bettine Vriesekoop, Sportvrouw van het Jaar in 1981 en 1985, noemt de prijs een bekroning op haar prestaties.

"Ik ben heel erg trots dat ik twee van die beeldjes in de huiskamer heb staan", zegt ze in een reactie. Op Facebook liet de voormalig tafeltennisster al blijken dat ze niet meedoet met de hele Sportgala-discussie.

"In mijn beste jaar (winnaar top-12, twee keer Europees kampioen, winnares Frans Open, vijfde op de ranglijst) werd ik geen Sportvrouw van het Jaar, omdat Annemarie Verstappen 50 meter hard zwom op de wereldkampioenschappen. Het was haar van harte gegund. Acceptatie is ook een kunst en waardering moet je aan anderen overlaten."

'Sportgala-verkiezing blijft appels met peren vergelijken'

STER reclame