Juryvoorzitter Van de Goor: 'Kan mij verwondering over nominaties voorstellen'
Met het NOS | NOC*NSF Sportgala in zicht is, zoals bijna elk jaar, op sociale media en vele andere podia een verhit debat ontstaan over de nominaties voor de verkiezing van Sportman en Sportvrouw van het Jaar.
Na een voor Nederland glansrijk sportjaar blijkt daarmee opnieuw dat het waarderen, wegen en vergelijken van prestaties een bijna onmogelijke opgave is.
Naar aanleiding van alle publieke discussies legt NOS Sport de belangrijkste twistpunten voor aan de voorzitter van de vakjury, oud-volleyballer Bas van de Goor.
Er lijkt dit jaar meer discussie te zijn dan ooit. Geen Bertens, Verstappen, Van Gerwen of Dumoulin. Snap je de ophef? Hoe zijn jullie tot jullie keuze gekomen?
"Ik kan mij de verwondering voorstellen. Maar ik kan niet ingaan op de vraag waarom sommige mensen niet genomineerd zijn, ik kan alleen zeggen dat we met alle negen leden alle argumenten op tafel hebben gehad. Dan is het aan de inzichten en de kennis van de vakjury om hier een oordeel over te vellen.
Dat is een enorm lastige, want we hadden niet alleen acht gouden olympische medailles, maar ook nog veertig wereldkampioenen. Het waren hele lastige discussies en dit is er uiteindelijk uit gekomen."
Hoe worden de genomineerden bepaald?
"De negen leden van de vakjury krijgen een shortlist met daarop ongeveer tien namen per categorie, deze is opgesteld door de NOS en NOC*NSF.
Ieder lid probeert dan aan de hand van vijf criteria de prestaties van de sporters zo goed mogelijk te wegen en een ranglijst te maken van alle namen op de shortlist. De negen lijsten worden bij elkaar geveegd en daar komt een gemiddelde lijst uit die als start dient voor de discussie aan tafel.
Uiteindelijk moeten we dan tot een unanieme beslissing komen wie per categorie de genomineerden zijn. Bij elke categorie was iedereen het erover eens wie dat moesten worden, alleen bij de vrouwen niet. Toen heb ik gebruik gemaakt van het recht om ook een vierde toe te voegen."
Deze verkiezing is volgens critici appels met peren vergelijken. Hoe kijkt de jury daar tegenaan?
"Dit is mijn tweede jaar dat ik voorzitter ben en het negende jaar dat een vakjury deze discussie, laat ik maar zeggen, over zich heen krijgt.
Aan de ene kant kun je zeggen dat dat vervelend is, maar aan de andere kant is het heel mooi om te zien dat iedereen een favoriet heeft en daar ook mee naar buiten komt.
Kiki Bertens is nu groot in het nieuws. Het blijkt dus dat ze enorm gewaardeerd wordt in Nederland voor haar prestaties en dat heel veel mensen het onterecht vinden dat ze niet genomineerd is. Het is mooi dat zij op deze manier door het Nederlandse volk geëerd wordt.
Het is voor ons heel lastig, het blijft inderdaad appels met peren vergelijken. We hebben met negen mensen, die allemaal op een hele andere manier tegen sport aankijken, zo objectief mogelijk gekeken."
Schaatsers worden vaak genomineerd terwijl het internationaal een kleinere sport is dan tennis of zwemmen. Hoe kijken jullie daarnaar?
"Die discussie hebben wij ook aan tafel gevoerd. Maar een van de criteria is de impact van de sport. En daarbij kijken we naar de impact op het Nederlandse publiek, hoe Nederland genoten heeft van een bepaalde sportprestatie. Hierbij worden we gevoerd door inzichten van de NOS.
Tennis wordt mondiaal hoger aangeslagen, maar is net als de impact van de sport een van de vijf criteria. Die tellen allemaal even zwaar. Dus we nemen het zeker mee."
Moet er misschien een einde komen aan deze verkiezing?
"Dat denk ik niet, kijk maar hoe trots de genomineerden zijn. Die vinden het mooi en zijn soms zelfs tot tranen toe geroerd. En de discussie die er ontstaat willen we ook niet missen toch?
Ik hoorde Sjoerd Mossou maandag in het Sportforum op Radio 1 zeggen dat alleen al voor de discussie deze verkiezing moet blijven. En op deze manier worden de sporters die niet genomineerd worden alsnog geëerd."