vuurpijlen ANP

Stabiele standaards gevonden voor vuurpijlen Oud en Nieuw

time icon Aangepast

Liefhebbers van vuurpijlen kunnen opgelucht ademhalen. Drie nieuwe geteste standaards om vuurpijlen mee af te steken, zijn veilig genoeg bevonden. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Kamer.

Half november zag het er nog naar uit dat Oud en Nieuw wel eens 'vuurpijlarm' zou kunnen zijn. Geen enkele van vijf geteste standaards bleek aan de veiligheidseisen te voldoen; ze bleken allemaal niet stabiel. De conclusie was alarmerend, want pijlen moeten tegenwoordig verplicht vanuit een standaard worden afgevuurd, en mogen ook niet meer zonder worden verkocht.

Inmiddels zijn één standaard van Vulcan en twee van Lesli wel stabiel bevonden. Nog deze week worden er meer standaards getest.

Tijd dringt

De Inspectie Leefomgeving en Transport wijst de vuurwerkimporteurs op hun verantwoordelijkheid om stabiele standaards aan te bieden. De branche laat weten dat het lukt om de standaards op tijd in de winkel te hebben en dat Nederlandse bedrijven de productie op zich nemen. "Voor de kerst kunnen we hopelijk alle Nederlandse winkeliers voorzien van een driepoot", zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Gemeenten worden verantwoordelijk voor de handhaving en toezicht op het afsteken van vuurpijlen.

Lanceerstandaarden moeten vuurpijlen vanaf een verharde, dan wel onverharde ondergrond stabiel en verticaal de lucht inschieten. De standaarden moeten ook vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Bron : inspectie Leefomgeving en Transport

Het kabinet besloot in juni dat er geen landelijk vuurwerkverbod komt, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde. Gemeenten kunnen zelf beslissen over zo'n verbod. Wel zijn de veiligheidseisen aangescherpt, zoals het verplichte lanceerapparaat. Afgelopen jaarwisseling veroorzaakten vuurpijlen 16 procent van de ongevallen met vuurwerk. Vooral omstanders werden getroffen.

STER Reclame