Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot
Minister-president Rutte heeft op de klimaattop in Polen de regeringsleiders in Europa opgeroepen om ambitieuzer te zijn bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Rutte wil dat heel Europa de doelstelling van CO2-reductie verhoogt naar 55 procent in 2030.
In het regeerakkoord staat een reductie van 49 procent. Het kabinet wil dat ophogen naar 55 procent als andere landen meedoen.
"We hebben gezegd als kabinet dat we in 2030 op 55 procent willen zitten. Alle afspraken lijken ons nu al te tillen naar 45 procent, dat is helemaal niet zo slecht, maar eigenlijk willen we naar 55 procent."
Als het aan Rutte ligt, gaat dat ook voor Europa gelden, zei hij tegen de NOS:
Rutte benadrukte in zijn toespraak ook dat de komende twee weken afspraken moeten worden gemaakt om iedereen aan de belofte van Parijs te houden dat de wereldwijde opwarming onder de twee graden Celsius blijft. Hij wil ook dat er een serieuze poging wordt gedaan om de stijging maximaal 1,5 graden te laten zijn.
'Met elkaar blijven praten'
In een gesprek met verslaggever Henrik-Willem Hofs in Katowice zei Rutte dat hij niet verwacht dat er in Nederland weerstand komt tegen mogelijk dure maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen, zoals in Frankrijk gebeurt met het protest van de gele hesjes.
Rutte: "Dan komt ook weer die typisch Nederlandse aanpak om de hoek: wij zijn altijd heel ambitieus, maar we hebben ook de gewoonte dat heel veel mensen dan met elkaar praten zodat een samenleving als geheel zo'n reis kan meemaken."
Klimaatakkoord
De premier sluit niet uit dat er nog voor Kerstmis een klimaatakkoord in Nederland wordt gesloten: "We denken nog steeds dat dat kan. Het belangrijkste is dat je met alle betrokkenen daarover praat zodat de hele samenleving weet: we kunnen zo'n verandering aan zonder dat we opeens heel rare uitgaven moeten doen. Want mensen voelen echt dat dit moet. Er is heel veel steun voor de aanpak van de milieuproblemen."
Het kabinet zet volgens Rutte voor Nederland in op twee sporen: allereerst voorkomen dat de zeespiegel verder stijgt door de CO2-uitstoot terug te dringen. Daarnaast worden er aanpassingen gedaan die de gevolgen van een lichte zeespiegelstijging moeten opvangen.
Urgentie
De premier zegt dat hij niet wakker ligt van de zeespiegelstijging, maar wel de urgentie voelt om er iets tegen te doen: "God heeft de wereld gemaakt en de Nederlanders hebben Nederland gemaakt, zo wordt er overal naar gekeken. We hebben uit de rivierdelta die helemaal onder water stond, dat prachtige land gecreëerd. Ik vind het echt het mooiste land van de wereld. Wij gaan er met elkaar voor zorgen de CO2-uitstoot onder controle te houden, maar ook die aanpassingen te doen om dit land overeind te houden bij een kleine stijging van de zeespiegel."