NOS Nieuws

Geeft Frankrijk toe aan de 'gele hesjes'? 'Macron buigt vooralsnog niet'

Boegeroep en applaus kreeg de Franse president Macron vandaag tijdens een wandeling door Parijs. Hij ging kijken naar de vernielingen die relschoppers gisteren bij een demonstratie van de 'gele hesjes' hebben aangericht. Is het einde van de protesten in zicht?

Bekijk de beelden van de wandeling van Macron.

Boegeroep en applaus voor Macron in Parijs

NOS-correspondent Frank Renout verwacht niet dat het einde van de protesten in zicht is. "Dat komt omdat niemand een oplossing voorhanden heeft. Macron heeft altijd gezegd dat hij niet aan zijn klimaatbeleid wil tornen. Hij heeft nu wel de regering opdracht heeft gegeven met de demonstranten te gaan praten. Maar wat daar uit moet komen weet niemand."

Macron deed eerder wel een paar kleine toezeggingen. Zo krijgen Fransen nu onder meer wat meer geld voor het inleveren van een vuile auto. Maar het zijn toezeggingen die voor de demonstranten helemaal niet ver genoeg gaan. Sterker nog: ze kwamen er nog vóór de gewelddadige rellen van gisteren. Bij die rellen vielen meer dan honderd gewonden en zijn er honderden mensen opgepakt.

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de vernielingen in Parijs de steun van de Fransen voor de gele hesjes doet krimpen. "Ik heb nu nog geen peilingen gezien, maar bij de rellen van vorige week steunde nadien nog altijd zo'n 7 of 8 op de 10 Fransen de gele hesjes. Ze geven vooral Macron de schuld van het geweld", aldus Renout.

Geen eenheid

Daar komt nog bij dat er eigenlijk sprake is van de gele hesjes. "De rellen die we gisteren hebben gezien zijn voor een groot deel veroorzaakt door 'professionele' relschoppers. Een deel van de demonstranten in gele hesjes deed mee of steunt het rellen. Maar een ander deel wil er niets mee te maken hebben", zegt Renout.

Binnen de gelederen van de gele hesjes bestaat dus geen eenheid. Het is een nieuwe manier van protest, zonder leiders en zonder organisatie, zegt Renout. De demonstraties worden via sociale media op touw gezet.

Bekijk hieronder foto's van de protesten van zaterdag en de vernielingen die de relschoppers aanrichtten:

  • AFP
    Het protest bij de Arc de Triomph
  • AFP
  • Reuters
  • EPA
  • Reuters Pictures
    Opruimen in Parijs

Het einde van de protesten lijkt niet in zicht. "Ik denk dat de regering nu echt met de handen in het haar zit. Eerder hebben ze willen afwachten tot de demonstraties misschien vanzelf doodbloeden. Maar dat gebeurt niet en het wordt zelfs alleen maar heftiger."

'Macron zal niet buigen'

Er zal een oplossing moeten komen, maar Renout denkt niet dat Macron echt gaat toegeven. "Hij zegt altijd niet te buigen voor protesten, omdat hij niet zoals vorige presidenten met alle winden wil meewaaien. Ik denk niet dat hij zal tornen aan zijn klimaatbeleid, daar zit zijn politieke lot aan verbonden. Als er al iets gebeurt, dan zal het iets zijn met compenserende maatregelen."

Bovendien kan je je eigenlijk afvragen of Macron wel moet toegeven. "Ga je toegeven aan de wil van duizenden demonstranten terwijl je door miljoenen Fransen bent gekozen tot president?", zegt Renout. "Dat is dus ook het verweer van Macron. Hij is democratisch gekozen en wil gewoon het beleid uitvoeren in de termijn dat hem daarvoor gegeven is."

Toch zorgt juist die opstelling van Macron voorlopig nog voor olie op het vuur voor de gele hesjes. En is het dus de vraag hoe lang Macron de honderdduizenden demonstranten nog kan negeren.

Inmiddels is op Facebook opnieuw een grote demonstratie in Parijs aangekondigd. Die moet komende zaterdag plaatsvinden.

Hieronder in drie video's een overzicht van de ongeregeldheden van zaterdag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl