sc Heerenveen komt op 3-1 tegen Fortuna na een goal van Pelle van Amersfoort

Heerenveen boekt eerste thuiszege na boeiend gevecht met Fortuna

sc Heerenveen heeft voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd gewonnen. Na een boeiend duel in het Abe Lenstra Stadion waren de Friezen met 3-1 te sterk voor Fortuna Sittard.

Het dit seizoen kwakkelende Heerenveen gaat over Fortuna heen en meldt zich, in ieder geval voor een dag, in het linkerrijtje van de eredivisie op plek negen. De Limburgers zakken naar plaats tien.

Zeneli maakt indruk

Het publiek in Heerenveen werd naast drie punten getrakteerd op een leuke wedstrijd met kansen over en weer. Met name vleugelaanvaller Arbër Zeneli toonde zijn klasse met fraaie dribbels. Zijn mooie goal (wippertje over de doelman heen) in de tweede minuut werd nog afgekeurd wegens buitenspel.

Aan de andere kant was Branislav Ninaj dichtbij de openingstreffer. Kort voor rust kwam Heerenveen dan toch op voorsprong. Nadat Fortuna-doelman Alexei Koselev een open kans van Zeneli knap had gepareerd, kopte verdediger Daniel Høegh uit een hoekschop raak. De bal werd - onfortuinlijk voor Fortuna - van richting veranderd door Wessel Dammers.

• ANP Pro Shots
    Daniel Høegh juicht na zijn 1-0 voor Heerenveen tegen Fortuna

Ook na rust was Heerenveen-Fortuna een interessant schouwspel. Kort na rust knalde Zeneli een zelf verdiende strafschop binnen, maar een minuut later bracht Fortuna de spanning weer in de wedstrijd. Lazaros Lamprou stond volledig vrij op links en lifte de bal over Heerenveen-doelman Hahn heen.

Heerenveen trachtte de wedstrijd in het slot te gooien met een derde treffer, maar Zeneli verprutste een grote kans, Yuki Kobayashi zag een mooie vrije trap van ver over het doel getikt worden en Mitchell van Bergen vond Koselev op zijn weg.

Tien minuten voor tijd zorgde Pelle van Amersfoort voor de beslissing. Hij was er als de kippen bij om binnen te tikken, nadat Koselev een inzet van Zeneli niet onder bedwang had weten te houden. De treffer werd - ook na inmenging van de VAR - goedgekeurd, ondanks een sterke geur van buitenspel.