Willem II viert de 2-0 uitzege bij AZ

Sol schiet Willem II met twee goals verrassend langs AZ

Willem II heeft op bezoek bij AZ een verrassende overwinning geboekt. De Tilburgers scoorden vroeg en beriepen zich vervolgens de rest van de wedstrijd op de tegenaanval. Het leverde een 2-0 zege op.

De ploeg van Adrie Koster had de drie punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. Willem II stond slechts drie punten boven de gevaarlijke plaatsen zestien en zeventien en stijgt door de zege naar de elfde plek.

AZ, dat matig speelde, blijft steken op de achtste plaats en kende opnieuw een teleurstellende thuiswedstrijd. In de zes voorgaande thuisduels werd slechts twee keer gewonnen.

Sol op dreef

Al na drie minuten kwam Willem II op voorsprong. Nadat Fran Sol in eerste instantie zijn kopbal gekeerd zag worden en AZ had geklungeld in de defensie, schoot de Spaanse spits al vallend en op knappe wijze raak via de onderkant van de lat: 0-1.

AZ had moeite met Willem II, dat scherper en feller in de duels was. Na een kwartier spelen namen de Alkmaarders het heft echter in handen en creëerden goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Zo zag Oussama Idrissi zijn lob over de uitkomende doelman Timon Wellenreuther voor de lijn worden weggewerkt.

Fran Sol schiet vallend raak en zet Willem II op 1-0 tegen AZ

De Duitse doelman van de Tilburgers hield zijn ploeg op de been met meerdere reddingen. Geheel tegen de verhouding in verdubbelde Willem II na een halfuur de voorsprong na een scherpe counter, waar opnieuw Sol het eindstation was. Hij maakte zijn twaalfde doelpunt en is nu gedeeld topscorer van de eredivisie, samen met PSV'er Luuk de Jong.

Na rust werd het niet meer spannend. Sol kreeg kort na rust nog wel een grote kans op een hattrick, maar had oog in oog met AZ-doelman Marco Bizot te veel tijd nodig. Adam Maher greep in met een goede sliding.

In de blessuretijd kreeg Sol een publiekswissel. Na afloop was hij nuchter over zijn goede prestaties dit seizoen. "Als je zoveel scoort, is het geen geluk meer", vertelde Sol, die kansen om een hattrick op zijn naam te schrijven wel liet liggen.

"Ik ben altijd kritisch op mijzelf: ik had drie goals moeten maken", zegt de Spanjaard, om vervolgens toch een lach tevoorschijn te toveren: "Maar het is een geweldige dag. Ik scoorde twee keer en als team hebben we fantastisch verdedigd, dus we kunnen tevreden zijn."