NOS Sport

Ontlading bij handbalsters is groot na zege: 'Dit geeft veel vertrouwen'

Handbalsters beginnen EK uitstekend met zege op Hongarije

De ontlading bij de Nederlandse handbalsters was groot na afloop van de belangrijke zege in de openingswedstrijd van het EK tegen Hongarije (28-25). "Deze wedstrijd geeft veel vertrouwen", zegt Lois Abbingh.

De opbouwspeelster was samen met Kelly Dulfer met vijf goals een van de topscorers aan Nederlandse zijde. Zij vond haar draai met name in de tweede helft. "De eerste minuten van een toernooi zijn altijd rommelig. We waren een beetje zenuwachtig, maar in de tweede helft was het verschil duidelijk zichtbaar. Iedereen vocht keihard voor elkaar."

Dat zag ook keepster Tess Wester, die vooral na rust belangrijk was met reddingen. "In de eerste helft moet je altijd een beetje inkomen, in de tweede had ik een beter gevoel", zegt ze vanuit de Franse speelstad Montbéliard.

"Voor rust creëerden we wel kansen, maar misten we die. De Hongaarse keepster (Blanka Bíró, red.) speelde heel goed. Maar in de tweede helft vielen de goals wel voor ons, dat gaf vertrouwen."

Lois Abbingh scoort vijf keer in de openingswedstrijd van het EK tegen Hongarije

Voorafgaand aan het EK ging het bij Oranje vooral over speelsters die er niet bij zijn: cirkelloopsters Danick Snelder (hernia) en Yvette Broch (gestopt). Maar met topverdedigster Kelly Dulfer als aanvalster op de cirkel ging het goed. Ze scoorde vijf keer uit vijf schoten.

"Ik had het natuurlijk nog nooit gedaan", reageert Dulfer. "Op de trainingen was het vaak nog even zoeken, maar vandaag kwam het er op het goede moment uit. Het ging gewoon goed."

"Dat is fijn, ook voor haarzelf", zegt Abbingh. "Het is vervelend als je op een positie komt te spelen waar normaal twee heel goede speelsters staan, maar ze stond altijd op de goede plek. En ook voor het team is dit belangrijk. We weten dat we via de cirkel kunnen spelen."

Met de winst op het taaie Hongarije, gezien als de sterkste tegenstander van Oranje in poule C waar ook Spanje en Kroatië deel van uitmaken, begint Oranje het EK voortvarend. "We weten hoe lekker het is om het toernooi goed te beginnen. Ik ben heel blij dat het zo goed ging", aldus Wester.

Feestnummer

Van groot feest in de kleedkamer is ondanks de belangrijke zege echter nog geen sprake bij de Nederlandse ploeg, die op voorgaande toernooien via social media filmpjes verspreidde waarop te zien was hoe hossende speelsters een zege vierden.

"Of we al een feestnummer hebben? Nee, het is pas de eerste wedstrijd. Zo ver zijn we nog niet", lacht Wester. "Maar we zijn ontzettend blij met de eerste twee punten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl