ANP

Voor de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in 2005 zijn door het Openbaar Ministerie celstraffen tot negen jaar geëist tegen de zes verdachten.

Het Openbaar Ministerie wil dat Errol H.V. het langst de gevangenis ingaat. Hij zou op 25 februari 2005 samen met Marlon D. de waardetransportwagen waarin de edelstenen werden vervoerd op de luchthaven hebben overvallen. Tegen D. eist het OM een straf van 7,5 jaar.

Twee KLM-medewerkers die de overvallers zouden hebben geholpen om het beveiligde platform op te komen en van werkkleding voorzagen, moeten van het OM vijf jaar de cel in.

Een vijfde verdachte, die de overvallers met de KLM'ers in contact zou hebben gebracht, hoorde drie jaar eisen. De laatste verdachte zou niet betrokken zijn geweest bij de diamantroof, maar wel bij een poging daartoe, twee weken eerder. Hij moet daarvoor volgens het OM drie jaar gevangenisstraf krijgen.

De officier van justitie noemde het in de rechtszaal meermaals de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Er werd voor meer dan 70 miljoen euro aan edelstenen buitgemaakt. Een aantal verdachten kwam na de diefstal al in beeld, maar zij moesten wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Later werden ze opnieuw aangehouden. Allen ontkennen enige betrokkenheid.

Over twee weken komt de verdediging aan het woord. De uitspraak volgt naar verwachting 28 januari.

STER reclame