NOS
NOS Nieuws

Verdachten diamantroof Schiphol mogen strafproces thuis afwachten

De vijf verdachten van de geruchtmakende diamantroof in 2005 op Schiphol komen vrij. De rechtbank in Haarlem heeft het verzoek van de advocaten gehonoreerd om de vijf in afwachting van de behandeling van hun proces, in oktober, op vrije voeten te stellen. Justitie verzette zich er fel tegen.

In het onderzoek naar de overval werden in januari, bijna twaalf jaar na de roof, zeven verdachten aangehouden. Van de vijf die nog vastzaten, werden er drie kort na de diamantroof ook al gearresteerd, maar destijds kreeg justitie het bewijs niet rond.

De twee andere verdachten kwamen later in beeld. Zij werkten op Schiphol en zouden hebben geholpen bij de roof, waarbij voor 75 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaakt. Een groot deel is nooit teruggevonden.

Nieuwe impuls

Het onderzoek kreeg een nieuwe impuls toen de politie in 2013 een telefoongesprek aftapte tussen een verdachte in een andere zaak en Erik P., een van de mannen die in 2005 al in beeld waren voor 'Schiphol'. Hij zei in dat gesprek iets wat de agenten in verband brachten met de diamantroof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl