ANP
NOS NieuwsAangepast

'Jarenlange undercoveractie vooraf aan arrestaties diamantroof'

De aanhoudingen in januari voor de grote diamantroof op Schiphol uit 2005 kwamen tot stand na een jarenlange undercoveractie van justitie. Dat schrijft Het Parool. Vandaag staan vijf verdachten voor het eerst voor de rechter.

Bij de overval werd voor tientallen miljoenen euro's aan juwelen gestolen. In januari van dit jaar pakte de politie de verdachten op in Amsterdam en Valencia.

August B.

De vijf werden kort na de roof al gearresteerd, maar werden wegens gebrek aan bewijs al snel vrijgelaten. Bronnen zeggen tegen Het Parool dat justitie vervolgens een langdurig undercovertraject is gestart om via contacten met de verdachten informatie te krijgen over de overval.

Er zou contact zijn gelegd met twee handlangers van hoofdverdachten August B. en Erik P.. Zo werd Ramazan N. jarenlang gevolgd door undercoveragenten in onder meer Amsterdam, Tsjechië en Colombia. Zij hielden hem artikelen over de roof voor en probeerden zo uit te vinden wat N. wist over de overval.

Een andere verdachte, Raoul T., werd volgens de krant gebeld door een Engelstalige man die zich voordeed als journalist. Die zou hem hebben uitgelegd dat hij bezig was met een artikel over de diamantroof. Hierna belde T. met bekenden over het telefoongesprek met de journalist. Die gesprekken werden door rechercheurs afgeluisterd.

KLM-bus

De roofoverval was een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. De overvallers wisten door te dringen tot een zwaar beveiligd gedeelte van Schiphol. Tijdens het bevrachten van een vliegtuig naar diamantstad Antwerpen bedreigden ze het luchtvaartpersoneel met vuurwapens, stalen de juwelen en reden daarna in een waardetransportbus van KLM het terrein af.

Kort na de roof kwam hoofdverdachte August B. in beeld bij justitie. Hij was toen al vaker in verband gebracht met overvallen op waardetransporten.

Hij en andere verdachten werden opgepakt. Nadat ze waren vrijgelaten, zei justitie in 2006 dat het team dat onderzoek deed naar de roofoverval was ontbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl