De Republikeinse senator Lindsey Graham die ook voor de motie zou stemmen
NOS Nieuws

Senaat keert zich tegen Trumps steun aan Saudi-Arabië

De Amerikaanse senaat is een procedure gestart om de Amerikaanse steun aan de oorlog in Jemen te stoppen. De Senaat besloot met 63 tegen 37 stemmen dat volgende week over een motie van die strekking wordt gedebatteerd.

De uitslag wordt als een tik op de vingers van president Trump beschouwd. De Republikeinen hebben 51 van de 100 Senaatzetels in handen.

In de Senaat werd de motie aangenomen:

Senaat keert zich tegen Trumps steun aan Saudi-Arabië

De ministers Pompeo van Buitenlandse Zaken en Mattis van Defensie haastten zich tevergeefs naar de Senaat om senatoren persoonlijk over te halen tegen het in behandeling nemen van de motie te stemmen. De motie roept op om alle militaire steun stop te zetten, omdat die bijdraagt aan de totale vernietiging van Jemen en burgers op grote schaal slachtoffer worden van bombardementen.

Veel senatoren vinden ook dat Saudi-Arabië gestraft moet worden voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die vorige maand in het Saudische consulaat in Istanbul werd mishandeld en vermoord. Khashoggi woonde in de VS en was columnist bij The Washington Post.

Minister Pompeo na zijn gesprek met de senatoren

Deze maand schreef The Washington Post dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA tot de conclusie is gekomen dat de Saudische kroonprins Mohammed persoonlijk opdracht heeft gegeven voor de moord op de journalist. Volgens president Trump klopt dat bericht niet.

Tot ergernis van sommige senatoren was CIA-directeur Gina Haspel niet naar de Senaatzitting gekomen om uitleg te geven. De CIA zegt dat de inlichtingencommissie van de Senaat voldoende op de hoogte was gebracht.

Minister Pompeo hield de senatoren voor dat er geen hard bewijs is voor betrokkenheid van de kroonprins. Ook zei hij dat Jemen veel slechter af zou zijn als de VS zich niet met het conflict daar bemoeide.

Symbolisch

Zelfs als de Senaat de motie aanneemt, heeft dat vermoedelijk weinig betekenis voor de gebeurtenissen in Jemen zelf. Er zijn geen aanwijzingen dat het Huis van Afgevaardigden zich ook achter de motie zal scharen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl