Khashoggi's zoon schudt de hand van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman
NOS Nieuws

'CIA: Kroonprins Mohammed gaf opdracht tot moord op Khashoggi'

De Amerikaanse geheime dienst CIA denkt dat de Saudische kroonprins Mohammed hoogstpersoonlijk de opdracht heeft gegeven om de kritische journalist Khashoggi te vermoorden. De kroonprins zou zijn broer hebben ingezet om Khashoggi naar het consulaat te lokken. Dat meldt The Washington Post, de Amerikaanse krant waar Khashoggi voor schreef, op basis van bronnen.

De CIA baseert zich volgens de krant onder meer op een onderschept telefoongesprek dat de broer van de kroonprins met Khashoggi voerde. De broer, Khalid bin Salman, zou hem daarin hebben gezegd dat hij naar het consulaat in Istanbul moest gaan om documenten voor zijn huwelijk op te halen en dat dit veilig zou zijn.

Later bleek dat een Saudisch doodseskader Khashoggi daar opwachtte, hem wurgde en in stukken sneed. De openbaar aanklager eiste donderdag de doodstraf voor vijf verdachten die de moord zouden hebben voltrokken. Het lichaam is nog steeds niet terecht.

Het is niet duidelijk of Khalid bin Salman wist wat er met Khashoggi zou gebeuren, maar volgens Amerikaanse inlichtingendiensten pleegde hij het telefoontje in opdracht van de kroonprins.

Verdenking

De beschuldigingen wezen na de moord op de Saudische journalist al snel in de richting van het Saudische koningshuis, dat in columns van Khashoggi flink werd aangepakt.

Onder de verdachten bleken na bestudering van beelden kennissen te zijn van de kroonprins, onder wie een beveiliger die vaak met hem meeging naar het buitenland. Daarnaast heeft Mohammed de teugels in Saudi-Arabië strak in handen en hij bemoeit zich zelfs met de kleinste aangelegenheden.

De Saudische aanklager hield donderdag vol dat Mohammed niets van de moordplannen afwist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl