Ajax voor het eerst in dertien jaar naar achtste finales Champions League

Ajax heeft zich - met nog een groepsduel te gaan - geplaatst voor de achtste finales van de Champions League door met 2-0 te winnen bij AEK Athene. Dusan Tadic maakte na rust beide doelpunten.

Op 17 december weet Ajax wie de tegenstander is bij de laatste zestien. Dan vindt de loting plaats. Over twee weken strijden de Amsterdammers nog met Bayern München om de eerste plaats in de poule. De Duitsers wonnen vanavond met 5-1 van Benfica.

Stand Groep E (* naar volgende ronde)

Bayern München * 5-13 (12-2)
Ajax * 5-11 (8-2)
Benfica 5-4 (5-11)
AEK 5-0 (2-12)

De laatste keer dat Ajax de laatste zestien haalde in het kampioenenbal was in 2005. Internazionale hield de ploeg van coach Danny Blind toen uit de kwartfinales.

Weinig te duchten

Het duel met AEK was het aanzien nauwelijks waard, maar daar zal Ajax niet om malen. De Grieken drongen aanvankelijk nog wel aan, maar daarna had Ajax weinig meer van ze te duchten.

• ANP
    Dusan Tadic juicht in Athene
    Spelers van Ajax vieren feest in Athene
  • ANP
    Het elftal van Ajax in Athene

Rustig combinerend zochten de Amsterdammers hun weg, zonder dat daar veel gevaar uit voortkwam. Het dichtst bij een treffer was David Neres, maar hij leverde een slappe kopbal af. Kort voor rust kreeg AEK plots een grote kans, maar Andre Onana redde in twee instanties.

Plots is het duel beslist

Na de rust was het duel plots beslist. Marko Livaja maakte hands, kreeg zijn tweede gele kaart, de bal ging op de stip en Dusan Tadic benutte de penalty.

Even later scoorde Tadic opnieuw, na een mooie aanval, bediend door Klaas-Jan Huntelaar. AEK zag de kleine kans op een plaatsje in de Europa League om zeep geholpen, al deed het zijn best om er nog iets van te maken en werd Onana nog een keer getest.

Hevige rellen

Zo veel vreugde als er na de wedstrijd was, zo veel commotie was er voor de wedstrijd toen supporters van AEK het Ajax-vak onder vuur namen met vuurwerk en molotovcocktails.