Hollandse Hoogte | Bert Spiertz
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil binnen vijf jaar af van onbewaakte spoorovergangen

Het kabinet wil binnen vijf jaar een einde maken aan onbewaakte spoorwegovergangen. Er mogen geen slachtoffers meer vallen door het ontbreken van spoorbomen en bellen.

Er zijn nog 135 onbewaakte spoorwegovergangen en dat is "gewoon niet meer van deze tijd", schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Zij vindt "elk ongeval er één te veel".

Aanvankelijk was de bedoeling om het probleem binnen tien jaar te verhelpen. Dat wordt nu versneld. De staatssecretaris wil er zeker binnen vijf jaar, "maar liefst nog sneller", van af. Een deel van de spoorwegovergangen sluit, andere krijgen spoorbomen.

Bemiddelaar

De staatssecretaris wil daarover snel afspraken maken gemeenten, provincies, belangverenigingen en spoorbeheerder ProRail. Ook komt er een bemiddelaar die moet zorgen dat bestuurlijke processen niet te traag verlopen.

Het kabinet stelt ruim 60 miljoen euro beschikbaar voor de operatie.

Vorige maand botste Van Veldhoven nog publiekelijk met ProRail-voorman Eringa, die op eigen houtje onbewaakte spoorwegovergangen wilde afsluiten. Op 1 november plaatste ProRail daadwerkelijk betonblokken bij een overgang in Lunteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl