De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley
NOS Nieuws

VS en NAVO veroordelen Russische actie tegen Oekraïense schepen

Ook de Verenigde Staten en de NAVO hebben hun afkeuring uitgesproken over het Russische militaire optreden in de Zwarte Zee, gisteren, tegen drie marineschepen van Oekraïne.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN sprak in de VN-Veiligheidsraad van een gevaarlijke escalatie en een schending van het internationale recht.

'We zijn erg bezorgd over dit incident'

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat Rusland geen reden had om geweld te gebruiken. Hij riep de Russen op om de schepen en hun bemanning onmiddellijk te laten gaan. NAVO-lidstaten als Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland deden dat al eerder.

Escalatie

De Russische marine enterde gisteren drie Oekraïense oorlogsschepen die naar de Zee van Azov wilden varen. Volgens de Russen hadden ze geen toestemming gevraagd om zich in Russische wateren te begeven. Volgens Moskou heeft Oekraïne de confrontatie uitgelokt.

De Zee van Azov

Correspondent David Jan Godfroid noemt de gebeurtenissen van gisteren een escalatie in het voortsudderende conflict tussen Rusland en Oekraïne. Voor het eerst gingen militairen van beide landen openlijk de confrontatie met elkaar aan. Godfroid gelooft niet dat er nu een grote oorlog op het punt van uitbreken staat.

De Oekraïense president Porosjenko heeft met goedkeuring van het parlement voor de duur van een maand de staat van beleg afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl