Teambaas Tost: 'Gasly bewijst dat Toro Rosso goed werk verricht'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Teambaas Tost van Toro Rosso levert opnieuw een groot talent af bij Red Bull
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij heeft veel coureurs de weg naar een mooie loopbaan in de Formule 1 gewezen. Franz Tost (62), teambaas bij Toro Rosso, levert met Pierre Gasly opnieuw een groot talent af bij het moederbedrijf Red Bull. Daar gaat de Fransman volgend jaar samenwerken met Max Verstappen.

"Eigenlijk is het leerproces van Gasly bij Toro Rosso nog niet klaar, maar aan de andere kant is zijn overstap naar Red Bull ook het bewijs dat Toro Rosso goed werk aflevert", zegt Tost in een gesprek met de NOS in Abu Dhabi.

Opleider

Tost heeft zijn sporen in de Formule 1 wel verdiend. Hij staat bekend als een uitstekende opleider. Hij heeft Ralf Schumacher, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen in hun jonge jaren begeleid: coureurs die het gemaakt hebben in de wereld van de Formule 1. En na dit seizoen verliest hij Pierre Gasly.

Toro Rosso
@ToroRosso
Time to head to the grid, one last time for @PierreGASLY in STR colours #AbuDhabiGP 🇦🇪
6 maanden geleden

"Natuurlijk hadden we Pierre nog graag een jaar bij ons gehad. Hij is snel, geeft ons heel goede technische feedback, heeft een goede rijstijl en heeft de laatste maanden geleerd hoe hij met zijn banden moet omgaan", meent de Oostenrijker.

Succes in Bahrein

Gasly maakte dit seizoen grote indruk bij de GP van Bahrein, waar hij zijn bolide naar een verrassende vierde plaats stuurde. Dat succes boekte de 22-jarige Fransman met een bolide die dit seizoen voor het eerst met een Honda-motor is uitgerust.

Toro Rosso ruilde na vorig seizoen Renault in voor de Japanse krachtbron, iets dat moederbedrijf Red Bull na dit seizoen ook doet. Volgens veel insiders neemt het topteam daarmee een zeer riskante stap.

Max Verstappen en Franz Tost in 2014 bij de GP van België EPA

Toro Rosso fungeerde dit seizoen als testteam en zowel bij het team van Tost als bij Red Bull is men meer dan tevreden over de ontwikkeling van de motor. Honda presteerde de afgelopen jaren weinig met McLaren, maar lijkt in de samenwerking met Toro Rosso en Red Bull de weg naar nieuw succes ingeslagen.

"Toen wij vorig jaar rond deze tijd bekend maakten met Honda verder te gaan, werd ik voor gek verklaard", kijkt Tost terug naar eind 2017. "Ik heb destijds gezegd dat ik er niet over wilde discussiëren. Dat ik over twee of drie jaar wel met iedereen het gesprek zou aangaan."

Franz Tost en Daniel Ricciardo in 2012 AFP

Het eerste seizoen met Honda heeft Tost het idee gegeven dat de Japanse motor volgend jaar competitief zal zijn. "Afgelopen winter heeft Honda al grote stappen gezet op het gebied van betrouwbaarheid en prestaties. Als Honda dit kan voortzetten, dichten ze het gat met Mercedes en Ferrari", is de overtuiging van de ervaren teambaas. "Toro Rosso en Red Bull hebben echt de juiste beslissing genomen."

Meedoen om overwinningen

Dat zou Max Verstappen en zijn nieuwe teamgenoot Gasly heel goed uitkomen. Tost is zelfs van mening dat de twee jonge coureurs in staat zullen zijn mee te strijden om de overwinningen en zelfs kunnen meedoen in het gevecht om de wereldtitel.

Hij roemt daarbij de vooruitgang die Verstappen heeft geboekt dit seizoen. "In het begin van het seizoen was Verstappen nog wat te agressief. Hij heeft echter heel veel bijgeleerd. Gaandeweg het seizoen heeft hij laten zien dat hij situaties veel beter kan inschatten. Als dat bij hem doorzet, kan hij volgend seizoen zeker meedoen om de wereldtitel."

Interessant

Met Gasly krijgt Verstappen wel een jonge, zeer talentvolle coureur naast zich. Eentje die zich wil laten zien, zich wil manifesteren. Tost denkt dat de twee er wel uitkomen met elkaar. "Het wordt interessant, zeker. Pierre heeft minder ervaring dan Max, maar is zeer gemotiveerd. Daarnaast is hij bereid om te leren. Zijn basis is echt goed. Hij kan ook races gaan winnen." Dat zou de bevestiging zijn dat Tost opnieuw een topper heeft afgeleverd.

STER Reclame