Max Verstappen tijdens de kwalificatie in Abu Dhabi AFP

Lewis Hamilton is van plan het Formule 1-seizoen in stijl af te sluiten. De wereldkampioen start zondag in de afsluitende grand prix van het seizoen in Abu Dhabi van pole. De Brit van Mercedes was in de kwalificatie de snelste: 1.34,794.

Naast hem op de eerste startrij staat zondag teamgenoot Valtteri Bottas, de winnaar van vorig jaar op het Yas Marina Circuit. Op de tweede startrij staan de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen.

Max Verstappen moest in de kwalificatie met 1.35,589 genoegen nemen met de zesde startplaats. Hij was iets langzamer dan zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo, die in de 21ste race van het seizoen pas voor de zesde keer sneller was dan de Nederlander in de kwalificatie.

Uitslag kwalificatie GP Abu Dhabi

Verstappen zette in het eerste deel van de kwalificatie de achtste tijd neer, op ruim viertienden van Vettel. De Nederlander maakte het spannend in sessie 2, waarvan de snelste tien coureurs doorgaan naar het laatste deel. Verstappen reed zijn eerste ronde op de ultrasoftband, waarbij het leek alsof hij geen grip had op de baan.

Het leverde hem een tijd op van 1.37,251. Daarmee bracht hij zichzelf in de problemen. Verstappen zakte naar de twaalfde plaats en liep het risico van vervroegde uitschakeling.

Hypersoft

Op de hypersoftband zette de Nederlander de zaak recht. Met 1.36,144, goed voor de tweede plaats, was hij net iets langzamer dan Hamilton (1.35,693). Teamgenoot Daniel Ricciardo plaatste zich met de tiende plaats maar net voor de ontknoping.

In het slotdeel van de kwalificatie zette Hamilton als eerste een tijd neer: 1.35,295. Daar beet iedereen zich lang op stuk. Verstappen belandde met zijn eerste rondje (1.35,589) in het slotdeel op de zesde plaats. Hij kon zich in de slotfase niet meer verbeteren.

Dat kon Hamilton wel. De Brit perste er nog rondje uit in 1.34,794. Dat was iedereen te machtig.

Laatste kans

Met de laatste kwalificatie van het seizoen 2018 verdween voor Verstappen in Abu Dhabi ook de laatste kans om als jongste coureur met een polepositie achter zijn naam de boeken in te gaan. Verstappen, die op 30 september 21 jaar werd, had op Yas Marina Sebastian Vettel nog kunnen aflossen.

De Duitser pakte op 13 september 2008 bij de Grand Prix van Italië pole. Hij was toen 21 jaar en 72 dagen oud. De volgende kans voor Verstappen op pole is pas volgend jaar maart bij de opening van het Formule 1-seizoen in Melbourne.

Afscheid Alonso

Fernando Alonso, die na achttien seizoenen een punt achter zijn F1-loopbaan zet, sloot zijn laatste kwalificatie af als veertiende. Zondag rijdt de 37-jarige Spanjaard, tweevoudig wereldkampioen, zijn 311de GP. Hij won er tot nu toe 32.

STER reclame