Webber ziet Verstappen groeien en weet dat wereldtitel mogelijk is Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Max Verstappens eerste wereldtitel is slechts een kwestie van tijd, maar in 2019 zal het waarschijnlijk nog niet gebeuren. Dat zegt de Australische Formule 1-insider Mark Webber in een interview met de NOS. Negenvoudig GP-winnaar Webber voorspelt dat Red Bulls aanstaande Honda-motor volgend jaar niet betrouwbaar genoeg zal zijn.

Mark Webber kent Verstappens team Red Bull Racing van haver tot gort. De 41-jarige Australiër reed er van 2007 tot en met 2013. Bovendien was hij in 2003 en 2004 coureur bij Jaguar; de renstal die werd overgenomen door Red Bull. Webber was jarenlang teamgenoot van Sebastian Vettel. De Duitser veroverde met Red Bull vier wereldtitels op rij.

Webber: 'Prestaties Verstappen na Monaco indrukwekkend' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Progressie

Webber geniet van het vierde Formule 1-seizoen van Max Verstappen. Hij ziet veel progressie bij de Nederlander, die dit jaar twee races op zijn naam schreef en kans maakt op de derde plek in de eindrangschikking. "Het begin van Max' seizoen was niet goed, maar hij presteerde na Monaco indrukwekkend. Hij heeft enorme sprongen gemaakt."

Dieptepunt

Webber stipt de Grand Prix van Monte Carlo aan als dieptepunt. Red Bull was topfavoriet op het stratencircuit, maar Verstappen ruïneerde zijn kansen door een onnodige uitglijder in de laatste vrije training. De Nederlander moest achteraan starten, omdat zijn auto na de crash niet op tijd gerepareerd was. Extra pijnlijk: teamgenoot Daniel Ricciardo won de race op het legendarische stratencircuit.

"Max wist dat hij moest bijschaven. Dat heeft hij met verve gedaan", zegt Webber. "Het is ook normaal. Zelfs vijfvoudig kampioen Hamilton leert nog. Lewis is nu pas in staat om een bijna foutloos seizoen te rijden. Dat is een langdurig proces en Verstappen staat nog maar aan het begin."

Webber: 'Ocon volledig schuld aan incident met Verstappen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Verstappens progressie is volgens Webber goed zichtbaar op de vrijdagen. In de vrije trainingen, bedoeld om de auto optimaal af te stellen, is de Nederlander rustiger. "Hij schoot er vorig jaar vaak af op vrijdag. Max wilde elke ronde knallen. Nu snapt hij dat dat onnodig is. Max moest leren dat een grand prix niet anderhalf uur duurt, maar drie dagen. Dat gaat hem steeds beter af."

Verstappen maakte onlangs furore in Zuid-Amerika. In Mexico won hij voor de tweede keer op rij op dominante wijze en in Sao Paulo boorde achterblijver Esteban Ocon hem een zege door de neus. Webber heeft geen goed woord over voor de inhaalmanoeuvre van de Fransman, die probeerde een ronde achterstand ongedaan te maken. "Het is een schande. Ik dacht dat Ocon in de war was en dat hij niet zag dat hij de koploper aanviel. Dit doe je niet bij de raceleider!"

Ocon in de fout

"Het was honderd procent Ocons fout", oordeelt Webber. "Hij was Max duidelijk aan het opjagen. Dat slaat nergens op. Een raceleider hoeft zijn positie niet te verdedigen tegen een achterblijver. Je moet je plek weten."

Formule 1-coureurs moeten gladiatoren zijn. Niemand zit op koorknaapjes te wachten.

Mark Webber

Veel F1-analisten vinden dat Verstappen voorzichtiger had moeten zijn, maar dat is onzin zegt Webber. "Ocon gedroeg zich alsof een grand prix maar drie rondjes duurt. Zelfs bij een gevecht om de leiding zou dit tricky zijn, maar dit was nota bene nummer zestien tegen nummer een. Ja, Max had iets later kunnen insturen. En als hij de race over mag doen, pakt hij het vast iets anders aan. Maar zo werkt het niet. Het was zo onverwacht."

Mild

Ook over Verstappens gedrag na de race is Webber mild. Dat de 21-jarige coureur verhaal ging halen en na het uitblijven van excuses duwtjes uitdeelde noemt hij vrij normaal. "Na de race ben je een heethoofd. Max had een megaklus geleverd. Hij was beide Ferrari's en Mercedessen voorbij. Ongekend. En de klus was geklaard."

Webber vermoedt dat Verstappen Ocon bewust opzocht in het zicht van de camera's. "Waarschijnlijk deed hij dat opzettelijk, omdat hij zich dan zou beheersen. Zijn gedrag is niet acceptabel, maar in sommige omstandigheden mogen we het tolereren. Ik til er niet zwaar aan. Formule 1-coureurs moeten gladiatoren zijn. Niemand zit op koorknaapjes te wachten. Natuurlijk is een F1-coureur ook een rolmodel, maar grand prix-rijders zijn nu eenmaal geen normale mensen."

Mark Webber drinkt in België mee met Red Bull-coureur Daniel Ricciardo AFP

Webber, die zelf nooit de wereldtitel greep, weet zeker dat Max Verstappen wél wereldkampioen wordt. "Hij is goed genoeg. Sinds Monaco rijdt hij de podiumplekken aaneen. Hij doet me denken aan een wombat (een diepgravend, niets ontziend buideldier, red.). Max is een sterk beest dat klaar is om iedereen te vermorzelen."

Beangstigend

De voormalig coureur weet dat een wereldtitel voor Verstappen mogelijk is, in de toekomst. "Kampioen worden was nu nog niet mogelijk met Red Bull. Waarschijnlijk ook volgend jaar niet, maar Max begint in een positie te komen dat hij toe kan slaan. Hij is echt zeer beangstigend voor zijn concurrenten. In 2019 zal hij indrukwekkende races rijden, maar vooral 2020 wordt interessant. Met de Honda-motor."

Diezelfde krachtbron is het grote probleem voor 2019, voorspelt Webber. "De overstap van Renault naar Honda raakt niet alleen de motor, maar het is veel ingewikkelder. De koeling, de elektronica, alles aan de auto wordt anders. Betrouwbaarheidsproblemen horen daarbij. Het gaat geen gemakkelijk jaar worden."

STER reclame