Een boerka, een van de gezichtsbedekkende kledingstukken die in de wet staan
NOS Nieuws

Handhaven boerkaverbod ook geen prioriteit voor Rotterdam en Utrecht

Rotterdam en Utrecht zullen ook geen prioriteit geven aan handhaving van het boerkaverbod. Woordvoerders van de steden zeggen dat in de Volkskrant naar aanleiding van uitspraken van burgemeester Halsema van Amsterdam.

"We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Wel kan de wet worden ingezet als er een gevaar is voor de openbare orde. Welke situaties daaronder vallen, kan de woordvoerder niet zeggen: "We zullen het per geval bekijken."

Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat op gaan.

Woordvoerder Rotterdam over boerkaverbod

"Bij ons zal het ook niet de hoogste prioriteit hebben", beaamt een Rotterdamse woordvoerder. "Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat op gaan."

Wel benadrukt Rotterdam dat "alle wetten die in Nederland gelden, ook gelden in Rotterdam". "Wij zeggen in Rotterdam niet dat we een wet niet gaan handhaven."

Een woordvoerder van de laatste grote stad, Den Haag, noemt het prematuur om op het verbod vooruit te lopen. "We vinden het niet wenselijk als iedere gemeente zijn eigen pad kiest en zelf bepaalt welke wetten wel en welke wetten niet gehandhaafd worden." Wel vindt de gemeente dat er overleg moet komen tussen het kabinet en de gemeenten.

Burgemeester Halsema kondigde afgelopen week aan het verbod niet te willen handhaven. Ze vindt het "zo niet bij onze stad passen" en een verkeerde inzet van de schaarse middelen. "En daarbij denk ik ook dat, gemeten naar de omvang van het probleem, de wet erg zwaar is."

De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel voor een beperkt boerkaverbod. Gezichtsbedekkende kleding mag daardoor niet meer gedragen worden in het openbaar vervoer, het onderwijs en in ziekenhuizen. Op straat is de boerka niet verboden.

De aankondiging van Halsema leidde tot kritiek in Den Haag. Zo benadrukte staatssecretaris Visser (VVD) dat niemand boven de wet staat en dus ook de burgemeester van Amsterdam zich aan het verbod moet houden.

Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod ingaat. Minister Ollongren overlegt nog met betrokken partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl