Syrië claimt gifgasaanval rebellen op Aleppo, Rusland voert luchtaanvallen uit

Aangepast
Een vrouw in een ziekenhuis, die slachtoffer zou zijn van de aanval EPA

Syrië zegt dat opstandelingen gisteravond laat vanuit de gedemilitariseerde zone in de provincie Idlib een gifgasaanval hebben uitgevoerd op de miljoenenstad Aleppo. Ruim honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. De rebellen zeggen dat ze geen chemische wapens hebben en spreken van leugens.

De Russische luchtmacht in Syrië heeft als antwoord luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de rebellen in Idlib. Dat zijn de eerste luchtaanvallen in de regio sinds de Russen en de Turken afspraken maakten over een bestand in de provincie, die in de buurt van Aleppo ligt en de laatste frontlinie in Syrië is. Turkije is voor het uitvoeren van de luchtaanvallen gewaarschuwd, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Rillingen

Artsen in Aleppo bevestigen dat ze mensen hebben behandeld die symptomen hadden van chloorgasvergiftiging. Mensen hadden moeite met ademhalen, ontstoken ogen, rillingen of ze vielen flauw. Vannacht zijn de meeste gewonden alweer ontslagen uit het ziekenhuis. Ook de politiechef van Aleppo zegt dat er een gifgasaanval is geweest.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Syrië: gifgasaanval op Aleppo

De partijen in de Syrische burgeroorlog beschuldigen elkaar over en weer van het gebruik van gifgas. De berichten zijn niet onafhankelijk te controleren. Zo was er in april een aanval in Douma, waar de OPCW onderzoek naar doet.

De OPCW stelde ook al vast dat het Syrische leger in april 2017 sarin heeft gebruikt, en ook verschillende keren chloorgas. Terreurbeweging IS zou mosterdgas hebben ingezet.

STER Reclame