NOS Nieuws

Vluchtelingenkamp op Lesbos is 'echt miserabel', zegt Amnesty

Met de winter voor de deur maken hulpverleners en mensenrechtenorganisaties zich voor het derde jaar op rij grote zorgen over vluchtelingen in kampen op Griekse eilanden.

Het kamp Moria op Lesbos heeft ruimte voor 3000 vluchtelingen, maar al jarenlang verblijven er veel meer mensen. Het Griekse ministerie van Migratie meldde vandaag dat het gelukt is om het aantal vluchtelingen en migranten in Moria onder de 6000 te krijgen.

  • Amnesty
  • Amnesty
  • Amnesty
  • Amnesty
  • Amnesty

Hulpinstanties vinden dat allerminst voldoende. Onder meer Amnesty International Nederland, vredesorganisatie Pax, Stichting Vluchteling en de Goede Zaak roepen de Nederlandse regering op om 1000 vluchtelingen op te nemen van de in totaal 19.000 die op de Griekse eilanden zitten en starten komende maandag een petitie, meldt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. Eerder zei Portugal al toe 1000 vluchtelingen uit Griekenland op te nemen.

Als ik hier een maand of een week zelfs zou moeten zitten, dan zou ik knettergek worden.

Eduard Nazarski

"Mensen zitten hier hutjemutje, het is echt miserabel", zegt Nazarski vanuit Moria in het Radio 1-programma Nieuws en Co. "Als ik hier een maand of zelfs een week zou moeten zitten dan zou ik knettergek worden. En ofwel opstandig ofwel hartstikke depressief worden. Deze mensen proberen toch door te zetten."

Er is één wc voor 80 à 90 mensen, zegt Nazarski, en de riolering stroomt regelmatig over. "Omdat het heuvelachtig is, stroomt het als het geregend heeft de tenten binnen. Je ruikt het ook gewoon. Sommigen worden naar het vasteland gebracht, maar ook daar zijn de accommodaties heel slecht. Europa zou zich echt moeten schamen voor dit enorme menselijke leed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl