NOS Nieuws

Gouverneur Samos schrijft brandbrief over vluchtelingen op eiland

De situatie in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos en het nabijgelegen stadje Vathy is explosief. Dat schrijft gouverneur Christiana Kalogyrou van de Noord-Egeïsche Eilanden in een brandbrief aan de minister van migratiebeleid Dimitris Vitsas.

"Als u niet snel actie onderneemt, wordt de situatie oncontroleerbaar", aldus Kalogyrou. Volgens haar is het onmogelijk duizenden vluchtelingen en migranten op te vangen in een accommodatie die is bedoeld voor 700 mensen.

Kalogyrou benadrukt in haar brief dat de eerste regen al tot verontrustende situaties heeft geleid. "En daarnaast komt de winter, dus de kou, eraan".

Afgelopen weekeinde overstroomden tenten buiten het kamp. Volgens de vrijwilligersgroep Samos Volunteers bivakkeren meer dan 1000 mensen buiten het kamp in zomertenten.

Ook in het kamp zelf was de wateroverlast groot. Daar zijn veel families met kinderen. Een deel woont in containerwoningen, maar ook daar leven mensen vanwege de overbevolking in kleine en grotere tenten. In totaal zijn er volgens de UNHCR naar schatting zo'n 4200 mensen in en rond het kamp.

Gouverneur Kalogyrou wil dat zo snel mogelijk vluchtelingen en migranten naar het vasteland worden gebracht. "We hebben het tientallen keren gehoord, maar de beloften van transport naar het vasteland zijn niet waargemaakt", schrijft ze.

Ze waarschuwt ook dat het geduld van de inwoners van Vathy opraakt. De afgelopen maanden zijn er duizenden mensen vanuit de vijf eilanden waar zogenoemde 'hotspots' zijn naar het vasteland overgebracht. Daarvan komen de meesten uit het kamp Moria op Lesbos.

Van de vijf Noord-Egeïsche Eilanden zijn er drie overbevolkt: Samos, Lesbos en Chios. Daar leven asielzoekers onder slechte humanitaire en hygiënische omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl