Migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is al langer berucht. Er verblijven veel te veel mensen en de leefomstandigheden zijn slecht. Maar volgens twee verslaggevers van Deutsche Welle is daar nog een probleem bijgekomen: een groep vermeende IS-aanhangers die het kamp terroriseert.
Journaliste Mariel Müller vertelt aan Nieuwsuur dat er van de Duitse geheime dienst bevestiging is gekomen over de groep. Eerder waren er al geruchten. "Een paar maanden geleden ging het al rond in het kamp: een gewelddadige bende zou daar angst verspreiden en anderen aanvallen. En ze zouden claimen IS'ers te zijn."
Dat vernam Müller van een kennis die in het kamp werkt. "Hij vertelde me ook dat er de laatste maanden veel migranten waren aangekomen uit de Syrische regio Deir ez-Zor, een voormalig IS-bolwerk."
Müller en haar collega Bachir Amroune wilden weten wat er klopte van de geruchten en spraken migranten die in het kamp verbleven, maar nu zijn gevlucht. Een jongen vertelt dat IS-sympathisanten geweld gebruiken tegen de kampbewoners. Hij laat beelden zien van een incident in mei waarbij mensen werden aangevallen en sommigen ernstig gewond raakten.
Sharia
"Ik schrok van hoe bang de getuigen waren: velen van hen wilden niet met ons praten", vertelt Müller. "Als ze dat wel deden, vertelden ze over de aanvallen en hoe zeker ze ervan waren dat deze mensen van IS waren. Als we vroegen hoe ze daar zo zeker van waren, vertelden ze bijvoorbeeld dat deze mensen andere kampbewoners onderdrukten en hen de sharia oplegden."
De verslaggevers mogen niet filmen in Moria; twee voormalige kampbewoners gaan voor hen met een verborgen camera naar binnen. Ze filmen onder andere graffiti op de muur. Er zouden leuzen staan als 'Allah is groot' en 'De macht behoort ons toe'.
Zorgelijke omstandigheden
In het kamp Moria zijn bijna drie keer zo veel mensen als de capaciteit toelaat. Ongeveer 9000 migranten verblijven daar in tenten en containers onder slechte hygiënische omstandigheden op een voormalige militaire basis. Hulporganisaties hebben al lange tijd kritiek op de situatie in het kamp.
De Griekse regering heeft onlangs groepen migranten van de opvangkampen op de eilanden Lesbos, Samos en Chiso overgebracht naar nieuwe opvanglocaties op het vasteland. Het gaat om mensen die asiel hebben gekregen, minderjarigen, zwangere vrouwen en zieken. De regering erkent dat de omstandigheden in de opvangkampen zorgelijk zijn.