De Tikkie-app blijft groeien en heeft inmiddels meer dan 4 miljoen gebruikers
NOS NieuwsAangepast

Tikkie heeft ruim 4 miljoen gebruikers, komt met betaalfunctie

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

De app waarmee je betaalverzoekjes via chat-apps kunt delen, Tikkie, groeit door en heeft inmiddels ruim 4 miljoen gebruikers. Dat heeft het team achter de app vandaag bekendgemaakt. Een verviervoudiging ten opzichte van augustus vorig jaar. Ook wordt de app geüpdatet.

Zo komt er een betaalfunctie, die 'Tikkie Pay' wordt genoemd. Degene die geld verschuldigd is, kan daarmee het geld alvast overmaken. Je kiest in de app de persoon voor wie het geld bedoeld is (Tikkie vraagt daarvoor eenmalig toegang tot je adresboek), je betaalt via iDEAL en de persoon in kwestie ontvangt vervolgens een bericht van Tikkie. Je moet dan dus wel het 06-nummer van diegene hebben en die persoon moet ook de Tikkie-app hebben.

De vernieuwde app is vanaf vandaag voor een testgroep beschikbaar, het is de bedoeling dat de update "binnenkort" voor iedereen te downloaden is. De app gaat ook samenwerken met webshops. Het idee is dat je bij Tikkie eenmalig je adresgegevens deelt en dat die ze vervolgens bij de webshop invult als je iets wilt kopen. De makers benadrukken dat het verkooppunt je data alleen voor dat ene verkoopproces mag gebruiken; de winkel mag daarna geen aanbiedingen sturen.

Gedeelte voor ondernemers

Tikkie is voor consumenten gratis en daarmee voor moederbedrijf ABN Amro verlieslatend. Er wordt geld verdiend aan zakelijke klanten. Die betalen 25 cent per transactie en kunnen betaalverzoeken tot 50.000 euro uitsturen. De makers van de app zeggen dat er nu 2000 zakelijke gebruikers zijn.

Die ondernemers krijgen een speciaal gedeelte in de app. Daar kunnen zij een zakelijk profiel aanmaken en worden ze geverifieerd. Dit moet fraude voorkomen; bij de profielen van de zakelijk gebruikers komt een vinkje te staan.

Deze zomer, toen de app de 3 miljoen gebruikers passeerde, werd bekend dat onder meer een aantal hogescholen en universiteiten gingen testen met Tikkie als middel om geld te ontvangen, zoals collegegeld.

Behalve in Nederland is Tikkie ook beschikbaar voor consumenten in Duitsland.

Alternatieven

De app is in 2016 gelanceerd door ABN Amro. Het bleek al snel een groot succes, in tegenstelling tot de tegenhanger van ING: Twyp (the way you pay). Die app stopte er na een jaar mee; zowel de verzender als de ontvanger van het betaalverzoek had de app nodig. Dat bleek niet te werken. Tikkie werkte via een webpagina, waardoor het gebruik een stuk laagdrempeliger was. Rabobank stopte vorige jaar met een vergelijkbaar alternatief: GRPPY.

Inmiddels bieden banken als ING en Rabobank ook een terugbetaalfunctie aan, maar dan in hun eigen app.

"Tikkie heeft een identiteit die op WhatsApp lijkt, het voelt als een persoonlijke acceptgiro", zegt betaalconsultant Simon Lelieveldt over het succes van de app. "De afgelopen jaren zijn er vaker pogingen gedaan om het delen van een rekening makkelijker te maken. Tikkie kwam op het juiste moment: het kon handig gebruikmaken van smartphones en WhatsApp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl