Overheden beginnen aarzelend met betaal-app Tikkie
De rekening splitten na een avondje stappen, een cadeautje voorschieten of de helft van de boodschappen betalen? 3 miljoen Nederlanders gebruiken betaal-app Tikkie van ABN Amro. Minder leuke betalingen, zoals boetes, tolgeld en zelfs collegegeld kunnen nu ook op deze manier worden betaald.
"Zes overheden en semi-overheidsinstellingen gebruiken Tikkie", zegt Jarco de Swart van ABN Amro. Het gaat om de gemeente Utrecht, de Westerscheldetunnel, de Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en het regionale belastingcentrum Tribuut. De bank verwacht dat er binnenkort meer instellingen volgen. "Er lopen gesprekken met meerdere gemeenten en een uitvoerende dienst om Tikkie daar ook in te voeren."
Vuilnisboete en gemeentebelasting
Bij de gemeente Utrecht kun je sinds april bijvoorbeeld een boete voor vuilnis betalen via Tikkie. De gemeente ziet deze nieuwe vorm van betalen als een extra service, zegt een woordvoerder. "Op dit moment gebruiken we Tikkie als herinnering voor openstaande facturen. Mensen kunnen op deze manier via een snelle en simpele manier betalen." Het blijft de bedoeling dat Utrechters eerst een papieren factuur krijgen.
Datzelfde geldt voor Tribuut, het samenwerkingsverband dat namens de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen belasting int. Tijdens een proef stuurde Tribuut afgelopen maand 55 tikkies. "Daarvan werden er 48 betaald. Dat is voor ons een hoog percentage, wij zijn er echt blij mee", zegt Maureen Kolijn van team invorderingen. Toch stuurt Tribuut nog geen tikkie naar iedereen. "We verzenden de Tikkie-link alleen op verzoek, vanwege de privacy."
Ook de andere publieke instellingen zien Tikkie als een laatste redmiddel om hun geld te krijgen. "Mensen gebruiken het alleen als ze geen contant geld of pin bij zich hebben", vertelt een woordvoerder van de Westerscheldetunnel. "Het is niet de bedoeling dat andere mensen het gaan gebruiken. We hebben het ook niet als betaaloptie op de website staan."
Bij de Rijksuniversiteit Groningen gingen in eind mei de eerste tikkies de deur uit. Zo werden 190 studenten die vergeten waren hun collegegeld over te maken gemaand alsnog te betalen. "Het is nu nog een pilotfase, maar in het nieuwe studiejaar gaan we de groep vergroten", zegt een woordvoerder. De Erasmus Universiteit gaat de Tikkie-app vanaf het komende collegejaar op dezelfde manier gebruiken.
Mooi middel of fraudegevoelig?
"Het is een mooi middel om te laten zien dat de overheid meegaat met de tijd", zegt voorzitter Geertje Hulzebos van studentenvakbond LSVb. "Studenten hebben ontzettend veel aan hun hoofd, dus hoe eenvoudiger het betalen van collegegeld wordt, hoe beter."
De Fraudehelpdesk is minder positief. "Ik zou het niet aanmoedigen dat overheden betalingsverzoeken in een linkje versturen", zegt een woordvoerder. Het gevaar ligt niet zozeer bij Tikkie zelf. Het probleem is dat oplichters mensen met valse links naar een nepversie van Tikkie leiden. In oktober werden er twee jongens in Oosterhout opgepakt voor deze vorm van fraude. "Als de overheid zelf ook links gaat sturen, wordt het voor ons moeilijker om te waarschuwen dat mensen moeten oppassen met het aanklikken van links."