Kamer: opheldering over Nederlandse steun aan Syrische groepen
De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over nieuwe onthullingen van Nieuwsuur en Trouw over hulp van Nederland aan Syrische strijdgroepen. Volgens Nieuwsuur en Trouw was de hulp aan Syrische opstandelingen expliciet bedoeld voor de strijd, in tegenstelling tot wat minister Blok daarover aan de Kamer heeft gemeld.
Ook heeft het kabinet na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur per ongeluk staatsgeheimen onthuld door namen van de betrokken strijdgroepen te noemen. Die namen heeft Buitenlandse Zaken inmiddels van internet verwijderd.
Voorgelogen
In een Kamerdebat over verlenging van de missie tegen IS noemde VVD-woordvoerder Koopmans de nieuwe berichten in de media "belangwekkend". Hij heeft samen met zijn coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie gevraagd om een aparte feitelijke vragenronde over deze kwestie. De oppositie reageerde zeer kritisch.
PVV-woordvoerder De Roon zei dat als maar de helft van de onthullingen waar is er alle reden is om Blok naar huis te sturen. Volgens SP-Kamerlid Karabulut lijkt het erop dat de minister de Kamer heeft voorgelogen. En ook Denk vindt dat het kabinet de Kamer niet eerlijk informeert. "De regering doet mee aan een vuile oorlog", zei Kamerlid Öztürk.
Blok wil niet ingaan op namen van strijdgroepen
Blok benadrukte in de Kamer vandaag dat hij het al eerder "niet onaannemelijk" heeft genoemd dat Nederlandse spullen ingezet zijn bij gevechtshandelingen. "Dat kon geen verrassing zijn."
Hij wil om veiligheidsredenen niet ingaan op de namen van de groepen die het ministerie per ongeluk naar buiten heeft gebracht. "Ik kan in het openbaar geen mededelingen doen over groepen die wel of niet actief zijn geweest", zei de minister.
Blok noemde het onjuist dat de namen in de openbaarheid zijn gekomen. Volgens hem is er helaas iets fout gegaan bij het controleren van de "1850 pagina's die de ambtenaren palletsgewijs naar buiten hebben gebracht".
Het eigenlijke onderwerp van het debat was dus de missie tegen IS. Het kabinet wil die missie verlengen, maar er worden geen F-16's meer ingezet boven Irak en Syrië. Nederlanders blijven wel het Iraakse leger trainen. Een overgrote meerderheid van de Kamer steunt die aanpak. SP, PVV en Denk keerden zich in het debat tegen het plan .