Pieter van den Hoogenband
NOS Sport

Van den Hoogenband ontstemd over berichtgeving salariseisen

Pieter van den Hoogenband heeft tekst en uitleg gegeven over zijn uiterst moeizame aanstelling als chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

In zijn column in De Telegraaf schrijft de voormalig topzwemmer verbaasd te zijn dat details over die procedure op straat zijn komen te liggen en dat hij door middel van "maximale transparantie" de onrust rond zijn benoeming wil wegnemen.

Volgens NRC Handelsblad zou NOC*NSF grote moeite hebben gehad met de salariseisen van Van den Hoogenband en volgens de Volkskrant moest er in dat kader ook nog onenigheid uitgepraat worden met voorzitter André Bolhuis.

Van den Hoogenband bestrijdt de verhalen niet, maar geeft in zijn column in De Telegraaf een andere kijk op de zaken. Hij heeft naar eigen zeggen dankzij het bijhouden van een dagboek het proces gedetailleerd kunnen vastleggen.

Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder dat daags na het afbreken van de onderhandelingen financiële informatie hierover publiekelijk is geworden.

Pieter van den Hoogenband

"In de gesprekken met NOC*NSF ben ik vanaf het begin transparant over de inkomsten die ik zal gaan missen bij het aanvaarden van deze mooie job", schrijft de Brabander.

"Op 13 september krijg ik via Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, een financieel voorstel van 93.500 euro per jaar over een periode van twee jaar. Hierbij wordt niet kenbaar gemaakt dat dit een 'take it or leave it'-bod is."

"Op 15 september doe ik een tegenvoorstel. Dit tegenvoorstel ligt significant onder het bedrag dat ik zal mislopen bij het aanvaarden van deze mooie job. Geen punt, dat is het me meer dan waard."

Van den Hoogenband meldt overigens niet wat zijn exacte tegenbod is geweest.

NOC*NSF breekt "zonder enig nader bericht" twee dagen later de onderhandelingen af volgens Van den Hoogenband, maar op 27 september zitten de partijen toch voor het eerst aan tafel.

"Ik heb meteen aangegeven dat ik geen energie in een discussie over geld wil steken en dat ik akkoord ga met het aanbod", aldus Van den Hoogenband. Het NOC*NSF-bestuur moet vervolgens nog geïnformeerd worden en daar gaat veel tijd overheen.

Van den Hoogenband moet uiteindelijk tot 13 november wachten voordat het nieuws naar buiten komt.

"Reeds daags na het afbreken van de onderhandelingen vang ik signalen op over 'ministerssalarissen', meerdere keren de Balkenende-norm en 'exorbitante financiële eisen'", zegt hij. "Die signalen worden alleen maar sterker nadat ik daadwerkelijk ben benoemd."

"Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder dat daags na het afbreken van de onderhandelingen financiële informatie hierover publiekelijk is geworden. Het maakt me niet zoveel uit, maar erg professioneel is het niet."

Losersvlucht

Van den Hoogenband was onlangs ook onderwerp van gesprek, nadat hij kenbaar had gemaakt met het Internationaal Olympisch Comité in gesprek te willen gaan over de zogenaamde 'losersvlucht'.

Volgens het IOC is dat gesprek helemaal niet nodig, omdat landen zelf mogen bepalen wanneer zij hun atleten naar huis laten gaan.

Van den Hoogenband: IOC wil dat wij 'losersvlucht' in stand houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl