Van den Hoogenband: IOC wil dat wij 'losersvlucht' in stand houden

Het Internationaal Olympisch Comité heeft verbaasd gereageerd op uitspraken van Pieter van den Hoogenband. Toen de oud-zwemmer vorige week werd aangesteld als chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 zei hij dat hij van de zogenaamde 'losersvlucht' af wil, maar daarbij afhankelijk is van het IOC.

"Het is de strijd om de bedden. Zij zien liever dat de deelnemende landen de mensen die al klaar zijn huiswaarts sturen. Daar moeten we een paar goede gesprekken over voeren", zei Van den Hoogenband.

IOC spreekt Van den Hoogenband tegen

Navraag van de NOS bij het IOC leert dat die gesprekken niet nodig zijn. "Het is aan ieder land zelf om te beslissen hoe de aan hun toegewezen bedden worden gebruikt en of ze atleten naar huis sturen", laat het IOC weten.

Het IOC stelt verder dat ze het naar huis sturen van atleten "noch aanmoedigt, noch ontmoedigt" en dat iedere delegatie bedden krijgt toegewezen voor iedere atleet en teamofficial die daarvoor in aanmerking komt: "Er is geen gevecht om bedden."

Bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 werden sporters die al klaar waren tussentijds op een vliegtuig naar Nederland gezet, zodat ze de nog actieve sporters niet konden storen. Dat leverde veel kritiek op en daarom wil NOC*NSF het de volgende keer anders doen.

Van den Hoogenband: "Ik zag de beelden van Henk Grol, die verdrietig huiswaarts keerde. En ook anderen die bij de top van de wereld horen. Die hebben door die vlucht een rottig gevoel overgehouden aan de Spelen. Dat wil je gewoon niet."

Van den Hoogenband 'slechts' ambassadeur

De 'losersvlucht' werd ingevoerd door voormalig chef de mission Maurits Hendriks. Hij is nu technisch directeur bij NOC*NSF. Van den Hoogenband valt in de nieuwe opzet onder zijn leiding en zal voornamelijk optreden als ambassadeur van TeamNL.

Dielessen: 'Van den Hoogenband in eerste instantie ambassadeur'

De start van Van den Hoogenband als chef de mission verloopt niet geruisloos. NRC onthulde dat NOC*NSF grote moeite had met zijn salariseisen en volgens de Volkskrant moest er in dat kader ook nog onenigheid uitgepraat worden met voorzitter André Bolhuis.

STER reclame