Oranje voor de wedstrijd tegen Frankrijk

Lucratief eindtoernooi Nations League lonkt voor Oranje; en nog meer

Er valt vanavond (20.45 uur) in Gelsenkirchen voor het Nederlands elftal meer te verdienen dan alleen de eer. Oranje wordt in groep 1 van de Nations League groepswinnaar bij een gelijkspel of een zege op het al gedegradeerde Duitsland.

De ploeg van Ronald Koeman doet in dat geval mee aan het lucratieve eindtoernooi van de Nations League in juni volgend jaar in Portugal. Naast het daar te verdienen geld (miljoenen) levert het Oranje nog veel meer voordeeltjes op.

Beschermde status

Nederland is, door de onverwacht sterke prestaties tegen de laatste twee wereldkampioenen Frankrijk en Duitsland, inmiddels verzekerd van een beschermde status bij de loting voor de kwalificatie van het EK in 2020.

De loting is op 2 december. Dan worden 55 landen verdeeld in tien groepen. De nummers een en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, dat in twaalf landen wordt afgewerkt.

Samenvatting Nederland-Frankrijk

Mocht het in de EK-kwalificatie onverhoopt misgaan voor de ploeg van Ronald Koeman, dan komt de goede prestatie in de Nations League om de hoek kijken. Voor Oranje resteert er dan zeer waarschijnlijk een achterdeur om het EK alsnog te halen.

Laatste vier EK-tickets

De vier groepswinnaars van de A-divisie plaatsen zich ook nog voor de play-offs van de Nations League in 2020, waarvan de winnaar een EK-ticket verdient. Dat geldt ook voor de B-, C- en D-divisie. Het gaat dus om de vier laatste EK-tickets.

Mocht Nederland tweede worden in Groep 1 is er nog geen man overboord. Landen die zich via de reguliere EK-kwalificatie plaatsen, spelen niet mee in de play-offs van de Nations League. Dan wordt de nummer twee of zelfs drie uit de groep naar voren geschoven.

De standen in Divisie A van de Nations League

Terug naar Duitsland-Nederland. Er valt Oranje, dat de laatste twee grote eindtoernooien - en daardoor heel wat geld - misliep, financieel ook aardig wat te winnen.

Het bedrag dat landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland voor deelname aan de Nations League ontvangen is 2,25 miljoen euro. In de lagere divisies is dat bedrag lager: zo krijgen landen in de D-divisie nu 750.000 euro. Mocht Nederland groepswinnaar worden dan wordt het startbedrag van 2,25 miljoen verdubbeld.

Zes miljoen euro

Het eindtoernooi met de groepswinnaars in Portugal, waar van 5 tot en met 9 juni wordt gespeeld, levert ook nog een aardige bonus op. Voor de winnaar ligt zes miljoen euro klaar. De verliezend finalist ontvangt 4,5 miljoen.

De winnaar van de troostfinale om de derde plaats gaat met 3,5 miljoen euro naar huis. De ploeg die vierde en laatste wordt krijgt altijd nog 2,5 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl